top banner

La ce masuri lucreaza Guvernul din cele promise?

01 Septembrie 2017 | Autor: Conso

Activitatea Guvernului din ultima saptamana a fost mai intensa decat de obicei. Pe final de luna, Executivul a decis sa isi respecte o parte dintre “promisiunile recente”. Insa, in mare, este vorba de cele care iau, nu de cele care dau. Concret, este vorba in principal de majorarea accizei la carburanti si de plata defalcata a TVA.
Masurile respective, cel putin teoretic, ar trebui sa aduca mai multi bani la buget, de la noi toti in primul caz si de la firme in cel de al doilea caz.
In schimb, promisiunile referitoare la eliminarea impozitului pe dividente, scutirea de impozit pe vebit pentru medici si o serie de facilitati pentru agricultori au fost uitate, desi initial erau continute in proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care au fost majorate accizele.
Cat cresc accizele la carburanti si de cand?
Asadar, de la 15 septembrie, prima tura, si 1 octombrie, a doua tura, accizele la carburanti cresc astfel incat preturile la pompa, pentru fiecare sortiment de carburant, vor urca cu cel putin 32 de bani pe litru.
Guvernul explica etapizarea prin “evitarea unui soc pe piata”. Pe de alta parte, analistii economici spun ca masura nu va aduce mai multi bani la buget, avand in vedere ca, in conditii de taxa mai scazuta si consum mai mare, incasarile la buget au fost nejustificat de mici. Majorarea accizei va tempera consumul si va stimula evaziunea fiscala, care deja se manifesta semnificativ pe aceasta piata, mai spun analistii citati.
Mai mult, cresterea accizei se va reflecta, ca de fiecare data, in toate preturile produselor “la raft”, astfel ca economistii vad un impact semnificativ al acestei masuri in inflatie, inca din acest an, indicator care, deja, a inceput sa urce ingrijorator.
Pe de alta parte, in schimbul eliminarii impozitului pe dividende si a celorlalte masuri, Guvernul a decis sa acorde noi facilitati fiscale pentru abonamentele medicale, asigurarile medicale voluntare si pensiile facultative, si anume scutirea de contributii sociale.
La pensiile facultative si asigurarile private de sanatate situatia este oarecum clara. Acestea erau scutite de impozit pe venit, in limita a 400 de euro annual, in cazul in care erau oferite de angajator salariatului sub forma de beneficiu salarial.
Prin noua prevedere, sumele respective nu vor mai fi luate in calcul la plata CAS, de asemenea, pentru cazurile in care angajatorul suporta o asigurare sau o pensie facultativa pentru angajat, pentru aceeasi suma limita.
Facilitati incurcate pentru abonamente medicale
In cazul abonamentelor medicale, insa, situatia se complica. Pana acum, acestea erau deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe an, insa doar la angajat, si doar pentru situatiile in care acesta isi plateste din banii lui abonamentul. Ulterior, merge cu dovada la angajator si acesta ii poate deduce suma cand calculeaza si ii vireaza la stat impozitul pe salariu.
Acum, Guvernul  scuteste si de contributii sociale sumele respective, insa pentru abonamentele pe care angajatorul la plateste pentru angajatii sai!
“Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii nu vor fi incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in aceeasi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul