La ce masuri lucreaza Guvernul din cele promise?

Activitatea Guvernului din ultima saptamana a fost mai intensa decat de obicei. Pe final de luna, Executivul a decis sa isi respecte o parte dintre “promisiunile recente”. Insa, in mare, este vorba de cele care iau, nu de cele care dau. Concret, este vorba in principal de majorarea accizei la carburanti si de plata defalcata a TVA.

Masurile respective, cel putin teoretic, ar trebui sa aduca mai multi bani la buget, de la noi toti in primul caz si de la firme in cel de al doilea caz.

In schimb, promisiunile referitoare la eliminarea impozitului pe dividente, scutirea de impozit pe vebit pentru medici si o serie de facilitati pentru agricultori au fost uitate, desi initial erau continute in proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care au fost majorate accizele.

Cat cresc accizele la carburanti si de cand?

Asadar, de la 15 septembrie, prima tura, si 1 octombrie, a doua tura, accizele la carburanti cresc astfel incat preturile la pompa, pentru fiecare sortiment de carburant, vor urca cu cel putin 32 de bani pe litru.

Guvernul explica etapizarea prin “evitarea unui soc pe piata”. Pe de alta parte, analistii economici spun ca masura nu va aduce mai multi bani la buget, avand in vedere ca, in conditii de taxa mai scazuta si consum mai mare, incasarile la buget au fost nejustificat de mici. Majorarea accizei va tempera consumul si va stimula evaziunea fiscala, care deja se manifesta semnificativ pe aceasta piata, mai spun analistii citati.

Mai mult, cresterea accizei se va reflecta, ca de fiecare data, in toate preturile produselor “la raft”, astfel ca economistii vad un impact semnificativ al acestei masuri in inflatie, inca din acest an, indicator care, deja, a inceput sa urce ingrijorator.

Pe de alta parte, in schimbul eliminarii impozitului pe dividende si a celorlalte masuri, Guvernul a decis sa acorde noi facilitati fiscale pentru abonamentele medicale, asigurarile medicale voluntare si pensiile facultative, si anume scutirea de contributii sociale.

La pensiile facultative si asigurarile private de sanatate situatia este oarecum clara. Acestea erau scutite de impozit pe venit, in limita a 400 de euro annual, in cazul in care erau oferite de angajator salariatului sub forma de beneficiu salarial.

Prin noua prevedere, sumele respective nu vor mai fi luate in calcul la plata CAS, de asemenea, pentru cazurile in care angajatorul suporta o asigurare sau o pensie facultativa pentru angajat, pentru aceeasi suma limita.

Facilitati incurcate pentru abonamente medicale

In cazul abonamentelor medicale, insa, situatia se complica. Pana acum, acestea erau deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe an, insa doar la angajat, si doar pentru situatiile in care acesta isi plateste din banii lui abonamentul. Ulterior, merge cu dovada la angajator si acesta ii poate deduce suma cand calculeaza si ii vireaza la stat impozitul pe salariu.

Acum, Guvernul  scuteste si de contributii sociale sumele respective, insa pentru abonamentele pe care angajatorul la plateste pentru angajatii sai!

“Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii nu vor fi incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in aceeasi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus