La ce masuri lucreaza Guvernul din cele promise?

Activitatea Guvernului din ultima saptamana a fost mai intensa decat de obicei. Pe final de luna, Executivul a decis sa isi respecte o parte dintre “promisiunile recente”. Insa, in mare, este vorba de cele care iau, nu de cele care dau. Concret, este vorba in principal de majorarea accizei la carburanti si de plata defalcata a TVA.

Masurile respective, cel putin teoretic, ar trebui sa aduca mai multi bani la buget, de la noi toti in primul caz si de la firme in cel de al doilea caz.

In schimb, promisiunile referitoare la eliminarea impozitului pe dividente, scutirea de impozit pe vebit pentru medici si o serie de facilitati pentru agricultori au fost uitate, desi initial erau continute in proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care au fost majorate accizele.

Cat cresc accizele la carburanti si de cand?

Asadar, de la 15 septembrie, prima tura, si 1 octombrie, a doua tura, accizele la carburanti cresc astfel incat preturile la pompa, pentru fiecare sortiment de carburant, vor urca cu cel putin 32 de bani pe litru.

Guvernul explica etapizarea prin “evitarea unui soc pe piata”. Pe de alta parte, analistii economici spun ca masura nu va aduce mai multi bani la buget, avand in vedere ca, in conditii de taxa mai scazuta si consum mai mare, incasarile la buget au fost nejustificat de mici. Majorarea accizei va tempera consumul si va stimula evaziunea fiscala, care deja se manifesta semnificativ pe aceasta piata, mai spun analistii citati.

Mai mult, cresterea accizei se va reflecta, ca de fiecare data, in toate preturile produselor “la raft”, astfel ca economistii vad un impact semnificativ al acestei masuri in inflatie, inca din acest an, indicator care, deja, a inceput sa urce ingrijorator.

Pe de alta parte, in schimbul eliminarii impozitului pe dividende si a celorlalte masuri, Guvernul a decis sa acorde noi facilitati fiscale pentru abonamentele medicale, asigurarile medicale voluntare si pensiile facultative, si anume scutirea de contributii sociale.

La pensiile facultative si asigurarile private de sanatate situatia este oarecum clara. Acestea erau scutite de impozit pe venit, in limita a 400 de euro annual, in cazul in care erau oferite de angajator salariatului sub forma de beneficiu salarial.

Prin noua prevedere, sumele respective nu vor mai fi luate in calcul la plata CAS, de asemenea, pentru cazurile in care angajatorul suporta o asigurare sau o pensie facultativa pentru angajat, pentru aceeasi suma limita.

Facilitati incurcate pentru abonamente medicale

In cazul abonamentelor medicale, insa, situatia se complica. Pana acum, acestea erau deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita a 400 de euro pe an, insa doar la angajat, si doar pentru situatiile in care acesta isi plateste din banii lui abonamentul. Ulterior, merge cu dovada la angajator si acesta ii poate deduce suma cand calculeaza si ii vireaza la stat impozitul pe salariu.

Acum, Guvernul  scuteste si de contributii sociale sumele respective, insa pentru abonamentele pe care angajatorul la plateste pentru angajatii sai!

“Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii nu vor fi incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in aceeasi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus