top banner

Isarescu: Retrimiterea Codului fiscal in Parlament, un lucru intelept

24 Iulie 2015 | Autor: Conso

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca retrimiterea in Parlament a Codului fiscal este un lucru intelept. In opinia sa, pachetul de reduceri de taxe si de impozite prevazute de proiect este inaplicabil din punct de vedere economic si financiar.
„Este un proces legal, in desfasurare, este un drept al presedintelui si mai este ceva... Faptul ca institutiile statului roman reactioneaza, chiar la o aprobare de 100% in Parlament”, a precizat guvernatorul BNR.
In opinia sa, impactul bugetar de 2,3% din PIB pe care il presupune aplicarea Codului de la 1 ianuarie 2016 va produce deraieri importante ale economiei romanesti. Si asta fara sa se ia in calcul si majorarile de salarii anuntate pentru sectorul bugetar, care ar mai aduce un impact de 1,3% din PIB.
„Este o miscare brutala, de proportii, care in conditii de crestere economica nu isi are rostul. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca discutiile din ultima vreme pe marginea Codului fiscal dovedesc faptul ca fundamentele economice nu sunt intelese nici la 25 de ani de economie libera, si a punctat sase lucruri pe care ar trebui lamurite.
El s-a referit la modalitatea in care se conduce o economie de piata, si anume prin politici fiscal bugetare coerente si care sa urmeze o directie, fara deviatii bruste, la faptul ca politica fiscal bugetara trebuie sa fie anticiclica, la viteza cresterii economice, care trebuie adaptata la posibilitati, la „necesitatea deficitelor pentru cresterea economica”, la blamarea creditorilor internationali pentru faptul ca ne limiteaza sfera de decizie, si la faptul ca decidentii nu au tinut cont de analiza fiscal bugetara si de rolul Consiliului Fiscal in promovarea Codului Fiscal.
"Pentru mine este alarmant faptul ca de cateva luni zile s-a discutat de Codul Fiscal si nimeni nu s-a uitat pe siteul Consiliului Fiscal. Sa vedem, ce spun acolo? (...) Este adevarat ca este un aviz consultativ, dar sa nu te uiti la aceste estimari este un semnal de alarma si pentru noi ca economisti, dar si pentru altii", a mai spus Isarescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul