top banner

Isarescu: Reducerea taxelor trebuie sa fie sustenabila si credibila

01 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Reducerea TVA este de dorit, dar, mai rau decat sa nu reduci TVA este sa o reduci si apoi sa revii asupra deciziei, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. In opinia sa, scaderile de taxe anuntate de Guvern trebuie sa fie sustenabile in timp si sa fie credibile pentru investitori.
”E clar ca reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci si din punct de vedere economic. (...) O revenire ar fi nu numai dureroasa ci ar avea efecte negative. Deci, cuvantul sustenabilitate este vital", a explicat guvernatorul BNR.
Credibilitatea pe plan international este importanta, in opinia sefului BNR, mai ales cand bugetul este dependent de finantari din pietele externe. "Daca masurile nu sunt credibile, pietele pot reactiona violent", a subliniat Isarescu precizand ca atunci toate calculele pot fi date peste cap de majorarea costurilor finantarii.
In ceea ce priveste impactul reducerii TVA asupra proiectiilor de inflatie, guvernatorul BNR a spus ca nu are  toate datele necesare unei astfel de analize.
Incertitudini privind deciziile viitoare de politica monetara
Mai mult, si in privinta deciziilor viitoare de politica monetara banca centrala se confrunta cu tot mai multe incertitudini. 
„Traiectoria si deciziile viitoare de politica monetara depind de o suita de date, procese care sunt, in prezent, incerte. Nu le stapanim, de aceea probabil ca, in structura acestui comunicat veti vedea ca ponderea cuvantului incertitudine este poate mai ridicata decat in alte dati”, a subliniat Isarescu.
Totusi, oficialul BNR a spus ca relaxarea politicii monetare va continua, dar nu obligatoriu prin reducerea dobanzii, ci sigur prin scaderea rezervelor minime obligatorii la nivelul celor europene, de 2%, de la 10% in prezent la lei si 14% la valuta. De asemenea, in politica monetara se poate interveni si prin ingustarea coridorului dintre dobanzile la faciltatile de creditare si de depozit oferite de BNR bancilor.
Guvernatorul BNR a vorbit si despre situatia din Grecia si din Austria, tarile din care provine cea mai mare a capitalului investit in sistemul bancar romanesc, dar a reamintit faptul ca bancile romanesti sunt solide, doar ca lichiditatea nu este repartizata uniform intre banci.
„Exista in continuare lichiditate suficienta in piata, dar nu este uniform repartizata, este repartizata la cateva banci. (...) Cand am facut luni turul de piata, am constatat ca erau banci care, avand acces limitat la obtinerea lichiditatii in piata, ne-au anuntat ca ar prefera sa se imprumute de la Banca Nationala la licitatiile saptamanale pentru ca nu aveau acces in piata", a explicat Isarescu.
El a incheiat men?ionand ca banca centrala nu numai ca urmareste cu mare atentie ce se intampla in cele doua tari, dar este pregatita "pentru orice fel de scenariu”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul