top banner

Isarescu: Reducerea costurilor de finantare nu este ireversibila

15 Iulie 2015 | Autor: Conso

Costurile de finanantare ale Romaniei au scazut la cel mai redus nivel atins pana acum, datorita reducerii dobanzilor pe plan international, cat si a scaderii semnificative a primelor de risc. Procesul nu este, insa, ireversibil, a avertizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Niciodata Romania nu a avut costuri de finantare mai scazute ca in prezent. (...) Efectul benefic se resimte atat la nivelul bugetului, cat si la nivelul economiei, in general. Acest proces nu este, insa, ireversibil si depinde de pastrarea macrostabilitatii”, a subliniat Isarescu.
In opinia sa, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea „de a pastra echilibrele restaurate cu atata truda”, de a da dovada de prudenta si masura in dozarea deciziilor viitoare, deplasand totodata accentul spre reformele structurale necesare pentru crestere a economiei.
„Ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale si experientele noastre, cedand tentatiei de a opta pentru masuri cu consecinte temporare, in detrimentul dezvoltarii pe termen lung. Nu exista substitut la politicile macroeconomice echilibrate, corect implementate si corect explicate”, mai spus Isarescu.
In privinta sistemului bancar, guvernatorul BNR sustine ca acesta este format din banci solide si bine capitalizate, insa este necesara cresterea economisirii interne pentru intensificarea creditarii adevarate cu accent pe calitatea creditelor. In plus, guvernatorul sustine ca este necesara pregatirea personalului bancar pentru analizele de risc si de creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul