top banner

Isarescu: Nu avem timp sa intram in ERM II la 1 ianuarie 2016

20 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Insa nu suntem inca pregatiti sa facem pasul acesta, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Parerea mea este ca noi nu suntem in fata acestei anticamere, desi ar trebui sa intram in 2016. Nu avem timp sa facem pasul acesta. Ar trebui mai intai sa discutam ce inseamna ERM II, ce inseamna tot acest exercitiu care este un exercitiu ca economia sta unde trebuie ea sa stea, cursul sta unde trebuie, prin fortele pietei, nu ca il sprijina, nu ca ii pune proptele banca centrala, dobanzile sunt unde trebuie.... Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! In Uniunea Europeana sunt undeva in jur de 2%. (...) La noi, la valuta sunt inca 14%. Sa le aducem la 2% ne mai ia ceva timp. Deci noi, astia de la Banca Nationala, care spunem ca am fi cel mai bine pregatiti pentru a intra in zona euro...", a explicat guvernatorul BNR in cadrul conferintei "Calea Romaniei catre Zona Euro".
In opinia sa, exista inca incertitudini privind cursul de schimb. "Va fi acesta cursul de echilibru si cand RMO se vor duce catre 2%? Si cand lichiditatea din piata nu va mai fi cea care este in prezenta Banuiesc ca, daca ne pregatim bine, nu vom avea nevoie de mai mult de doi ani, doi ani si jumatate (perioada minima necesara de stationare in ERM II - n.r)", a mai spus Isarescu. El a precizat, insa, ca, in prezent, nu suntem in masura sa spunem ca vom ramane in ERM II doar atata timp, daca am intra rapid.
Seful BNR a mai spus ca, in comparatie cu alte tari, avem in mare masura un curs de schimb stabilit de piata, dar mai exista probleme de credibilitate din cauza interventiilor BNR motivate, in mare masura, de excesul de lichiditate. "In ERM II cursul trebuie sa fie cvasi-stabil, dar prin fortele pietei, fara sa intervii", a subliniat Mugur Isarescu.
   
El a adaugat ca, in cazul in care cursul se misca mai mult decat permit limitele ERM II, se pierde credibilitatea si trebuie sa stam mai mult in anticamera, ceea ce "nu este o chestiune usoara, nu este chiar o gluma".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul