top banner

Isarescu: Avem inflatie negativa, dar nu deflatie

04 August 2015 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie negativa in urmatoarele trei trimestre, avand in vedere impactului aplicarii masurilor din Codul Fiscal si a noii Legi a salarizarii in sectorul bugetar. Cu toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu exista pericolul deflatiei.
El sustine ca inflatia va reveni pe plus dupa cele trei trimestre, insa va ramane sub nivelul minim al intervalului de variatie (1,5% - n. r.) pana la inceputul anului 2017.
In raportul asupra inflatiei publicat in luna mai, BNR estima pentru finalul acestui an o inflatie de 0,2%, iar pentru 2016 de 1,9%.
Cu toate acestea, Romania nu risca intrarea in deflatie,  pentru ca asistam la o crestere a consumului de 6%, iar pana la finalul anului poate ajunge la 10%, cee ce nu este specific fenomenului.  "Atunci (in deflatie - n.r.) se amana consumul in asteptarea scaderilor de preturi.
Pericolul nu este in scaderea preturilor, pericolul il constituie reducerea graduala a consumului de natura sa reduca cererea si, implicit, cresterea economica. Nu vedem pericol. Avem crestere de consum si avem crestere economica", a subliniat Isarescu.
In plus, el a adaugat ca scaderea inflatiei vine preponderent si reducerea TVA la alimente, care s-a transmis in preturi mai mult decat se estima.
 
Pe de alta parte, el a anuntat ca se contureaza presiuni inflationiste date de cresterile de salarii anuntate. "7% -8% - 10 % este o crestere mare si se anunta cresteri si mai mari. Cu greu poti sa te gandesti ca ai cresteri de productivitate de 10% in actualele conditii in Romania. Deci trebuie sa se duca undeva... dar vor fi ecranate de reducerea preturilor la  alimente", a subliniat guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul