top banner

Isarescu: Avem inflatie negativa, dar nu deflatie

04 August 2015 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie negativa in urmatoarele trei trimestre, avand in vedere impactului aplicarii masurilor din Codul Fiscal si a noii Legi a salarizarii in sectorul bugetar. Cu toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu exista pericolul deflatiei.
El sustine ca inflatia va reveni pe plus dupa cele trei trimestre, insa va ramane sub nivelul minim al intervalului de variatie (1,5% - n. r.) pana la inceputul anului 2017.
In raportul asupra inflatiei publicat in luna mai, BNR estima pentru finalul acestui an o inflatie de 0,2%, iar pentru 2016 de 1,9%.
Cu toate acestea, Romania nu risca intrarea in deflatie,  pentru ca asistam la o crestere a consumului de 6%, iar pana la finalul anului poate ajunge la 10%, cee ce nu este specific fenomenului.  "Atunci (in deflatie - n.r.) se amana consumul in asteptarea scaderilor de preturi.
Pericolul nu este in scaderea preturilor, pericolul il constituie reducerea graduala a consumului de natura sa reduca cererea si, implicit, cresterea economica. Nu vedem pericol. Avem crestere de consum si avem crestere economica", a subliniat Isarescu.
In plus, el a adaugat ca scaderea inflatiei vine preponderent si reducerea TVA la alimente, care s-a transmis in preturi mai mult decat se estima.
 
Pe de alta parte, el a anuntat ca se contureaza presiuni inflationiste date de cresterile de salarii anuntate. "7% -8% - 10 % este o crestere mare si se anunta cresteri si mai mari. Cu greu poti sa te gandesti ca ai cresteri de productivitate de 10% in actualele conditii in Romania. Deci trebuie sa se duca undeva... dar vor fi ecranate de reducerea preturilor la  alimente", a subliniat guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul