Agentia de rating Moody’s a precizat ca intrarea Greciei in incapacitate de plata ar avea consecinte si in afara tari, urmand a suferi si alte state europene cu probleme in finantarea datoriei publice.
Intr-un astfel de screnariu, sectorul bancar grecesc va avea nevoie de capitalizare pentru a acoperi pierderile generate de plasamentele in titluri de stat, dar si de un suport continuu de lichiditati de la Banca Centrala Europeana, pana cand guvernul va avea din nou acces la pietele de capital internationale.
Incapacitatea de plata a statului grec poate lua diverse forme, cum ar fi schimbarea termenilor si conditiilor sau rascumpararea titlurilor in volum mare, la discounturi semnificative.
Conform Moody’s, tarile europene care intampina probleme cu datoria publica vor fi si ele afectate, prin reducerea ratingului, ceea ce va conduce la o imagine polarizata a bonitatii statelor europene: unele vor beneficia de ratinguri solide, iar altele se vor lupta sa ramana in categoria “investment-grade”.
Grecia a primit anul trecut un imprumut de 110 miliarde euro de la FMI si Uniunea Europeana, dupa care a intrat intr-un program de austeritate bugetara, in vederea diminuarii datoriei publice.
Recent, partenerii europeni au cerut un consens politic care sa asigure ca Grecia va continua masurile de auteritate pe urmatorii 4 ani, solicitare care nu este sustinuta de catre opozitie. In aceste conditii, au aparut speculatii ca Grecia va fi lasata sa isi restructureze datoria publica.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News