top banner

Instabilitatea politica opreste planurile de relaxare ale BNR

02 Mai 2012 | Autor: Conso

Dobanda de politica monetara a ramas la nivelul de 5,25%, chiar daca in urma cu putin timp o noua reducere din partea BNR era considerata aproape sigura.Motivul renuntarii la o noua taiere este pus pe seama instabilitatii politice.
Caderea guvernului Ungureanu a zguduit nu doar scena politica dar si pielele financiare. Leul s-a depreciat puternic in numai cateva zile iar cursul a depasit 4,4 lei pentru un euro pe piata interbancara.
O relativa surpriza vine acum si din partea BNR, care a decis sa nu continue politica de relaxare monetara, printr-o noua scadere a dobanzii cheie.
“Avand in vedere ca, cel putin pe termen scurt, pare sa urmeze o perioada cu incertitudine ridicata, credem ca sansele ca BNR sa reduca rata cheie in sedinta de miercuri au scazut dramatic”, anticipau cu o zi inainte analistii ING Bank.
De la inceputul lui 2009, BNR a inceput un proces de scadere a dobanzii de politica monetara, in vederea relaxari conditiilor de piata. De la un nivel de 10,25% inregistrat la momentul respectiv, dobanda a fost redusa aproape constant, pana la 5,25% incepand cu aprilie 2012.
Reducerea dobanzii cheie are un impact pozitiv asupra clientilor cu credite in lei. Deciziile BNR se transmit pe piata interbancara, prin reducerea nivelului Robor si, in consecinta, si a costului total suportat de clienti.
De asemenea, in cadrul sedintei de politica monetara, BNR a mentinut si nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, la 20% la valuta si 15% la lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul