top banner

Insolventa persoanelor fizice ar putea intra in vigoare la 30 septembrie

28 Iunie 2016 | Autor: Conso

Legea privind insolventa persoanelor fizice ar putea intra in vigoare la 30 septembrie, nu la finalul lunii decembrie, asa cum a hotarat Guvernul la finalul anului trecut. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis devansarea termenului, iar propunerea va fi trimisa in plenul Camerei pentru votul final.
"Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial in 26 iunie 2015. Este o critica adresata si fostului Guvern si prezentului Guvern. O lege de o asemenea importanta cum este legea insolventei persoanelor fizice (...) ati lasat-o fara urmari juridice, ca urmare a faptului ca din punct de vedere administrativ, lucrurile stau cum stau. Propunerea mea este sa ramanem cu 30 septembrie 2016", a spus deputatul PNL Ioan Cupsa.
Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015, si ar fi trebuit sa intre in vigoare la sase luni de la publicare. Insa, in luna decembrie a  anului trecut Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicarii Legii, din cauza faptului ca nu a fost pusa la punct infrastructura necesara aplicarii Legii.
"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii de implementare prevazuti in lege nu a fost atins, desi in lege au fost prevazute termene concrete. Astfel ca Guvernul a fost nevoit, desi nu a dorit, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Totodata, avem stabilit un plan de actiune ca acesti pasi sa fie implementati", anunta, la acea data, purtatorul de cuvant al Executivului.
Potrivit Legii insolventei, debitorii care vor fi interesati de aceasta procedura vor depune o cerere de insolventa la o comisie formata din functionari publici de la Protectia Consumatorilor, Ministerul Muncii si cel al Finantelor. Aceasta comisie va gestiona dosarele si va adopta sau respinge cererile debitorilor, dar de administrarea averii acestora se va ocupa un administrator judiciar.
Debitorii pot merge pe calea unei restructurari a datoriei, in care fac angajamente de plata, pe care trebuie sa le respecte sau pe calea falimentului, procedura in care le sunt lichidate bunurile detinute. In cele din urma, instanta poate decide sa stearga datoriile neachitate. Procedura dureaza pana la cinci ani.
Oare la acest nou termen va fi gata infrastructura necesara pentru aplicarea legii?
Insa au mai existat propuneri de devansare a termenului de aplicare a Legii, insa acestea au fost depasite inainte de a fi aprobate. Ramane de vazut daca, la acest nou termen, vor fi intrunite conditiile necesare pentru ca legea sa poata fi aplicata.
Pana si bancile s-au declarat in favoarea devansarii termenului de intrare in vigoare a insolventei persoanelor fizice, insa in perioada in care erau presate de o alta lege care protejeaza debitorii care au probleme cu plata ratelor la banca, respeciv Legea privind darea in plata. Aceasta din urma este in vigoare si produce efecte, dar majoritatea bancilor care au primit notificari de la clienti ca vor sa isi predea casa in schimbul stergerii datoriei, au facut solicitari pentru verificarea Legii la Curtea Constitutionala.
Deci si in acest caz am putea asista la prelungiri pana la solutionarea problemelor debitorilor. Insa partea pozitiva in acest caz este ca, odata ce banca a primit notificarea clientului, se sisteaza orice plata catre banca, acumularea de dobanzi sau procedura de executare silita, in cazul in care a fost declansata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul