Insolventa persoanelor fizice, amanata din nou

Legea privind insolventa persoanelor fizice nu intra in vigoare marti, 1 noiembrie, asa cum hotarasera deputatii in urma cu aproape o luna. Presedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, in Parlament, Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta prin care Guvernul a amanat cu un an intrarea in vigoare a actului normativ.

„Termenul de intrare in vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit incat sa permita tuturor autoritatilor publice si/sau institutiilor publice sa-si exercite atributiile constitutionale si legale referitoare atat la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cat si la stabilirea masurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere de Legea nr. 151/2015, cat si a completelor de judecata”, se arata in cererea de reexaminare transmisa de presedinte sefului Senatului.

Presedintele apreciaza ca, in lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat, intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 „este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa”.

Parlamentul ar fi trebuit sa consulte si CSM

Intrarea in vigoare a dispozitiilor ce reglementeaza procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active are, de asemenea, impact si asupra activitatii de infaptuire a justitiei, impunand suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata, se mai arata in documentul citat.

„Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizeaza in cererea presedintelui.

Legea insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit sa intre in vigoare la finalul anului trecut, insa, la momentul respectiv Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 61/2015, amanarea cu un an a aplicarii Legii, pe motiv ca infrastructura necesara implementarii actului normativ nu era pusa la punct.

Ordonanta a intrat in vigoare, iar apoi a intrat in circuitul parlamentar de aprobare. In cadrul dezbaterilor din Parlament, au fost avansate mai multe termene pentru intarea in vigoare a Legii, toate anterioare termenului dat de Guvern, respectiv 31 decembrie 2016.

Pana la urma, Ordonanta Guvernului a iesit modificata din Parlament, in sensul ca termenul de intrare in vigoare a fost prorogat, la 31 octombrie 2016.

Astfel, Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie, daca nu intervenea presedintele prin cererea de reexaminare a Legii care stabileste termenul de la care debitorii pot apela la insolventa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus