top banner

Insolventa persoanelor fizice, amanata din nou

31 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Legea privind insolventa persoanelor fizice nu intra in vigoare marti, 1 noiembrie, asa cum hotarasera deputatii in urma cu aproape o luna. Presedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, in Parlament, Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta prin care Guvernul a amanat cu un an intrarea in vigoare a actului normativ.
„Termenul de intrare in vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit incat sa permita tuturor autoritatilor publice si/sau institutiilor publice sa-si exercite atributiile constitutionale si legale referitoare atat la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cat si la stabilirea masurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere de Legea nr. 151/2015, cat si a completelor de judecata”, se arata in cererea de reexaminare transmisa de presedinte sefului Senatului.
Presedintele apreciaza ca, in lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat, intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 „este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa”.
Parlamentul ar fi trebuit sa consulte si CSM
Intrarea in vigoare a dispozitiilor ce reglementeaza procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active are, de asemenea, impact si asupra activitatii de infaptuire a justitiei, impunand suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata, se mai arata in documentul citat.
„Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizeaza in cererea presedintelui.
Legea insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit sa intre in vigoare la finalul anului trecut, insa, la momentul respectiv Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 61/2015, amanarea cu un an a aplicarii Legii, pe motiv ca infrastructura necesara implementarii actului normativ nu era pusa la punct.
Ordonanta a intrat in vigoare, iar apoi a intrat in circuitul parlamentar de aprobare. In cadrul dezbaterilor din Parlament, au fost avansate mai multe termene pentru intarea in vigoare a Legii, toate anterioare termenului dat de Guvern, respectiv 31 decembrie 2016.
Pana la urma, Ordonanta Guvernului a iesit modificata din Parlament, in sensul ca termenul de intrare in vigoare a fost prorogat, la 31 octombrie 2016.
Astfel, Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie, daca nu intervenea presedintele prin cererea de reexaminare a Legii care stabileste termenul de la care debitorii pot apela la insolventa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul