top banner

Inflatia ramane fobia romanilor

10 Iunie 2015 | Autor: Conso

Cresterea preturilor ramane fobia romanilor, desi Europa se confrunta cu pericolul deflatiei, respectiv scaderea preturilor. Si in Romania se asteapta cel putin un an de inflatie negativa, mai ales in contextul in care TVA la alimente s-a redus la 9% de la 1 iunie, potrivit estimarilor Bancii nationale a Romaniei.
Potrivit unui studiu referitor la perceptia romanilor cu privire la evolutia nivelului de trai, cea mai frecventa ingrijorare a romanilor in acest an continua sa fie cresterea preturilor (79,3% dintre respondenti afirma acest lucru. In acelasi timp, apar tot mai pregnant temeri legate de izbucnirea unui razboi in regiune (67%), de aparitia unor epidemii (59,4%) si de terorism (54,8%).
Totusi, asteptarile romanilor pentru 2015 in ceea ce priveste nivelul de trai sunt mai mari in acest an fata de anul anterior. Acestea sunt alimnetate si de rezultatul alegerilor prezidentiale din 2014. Astfel 35,2% din participantii la un studiu pe aceasta tema considera ca nivelul de trai este unul mai bun fata de 2014.
Anul trecut, 26,1% dintre respondenti considerau ca le-a crescut nivelul de trai, reiese din studiul realizat de Millward Brown.
Totodata, 3,9% dintre subiecti afirma ca 2015 va fi un an mult mai bun decat precedentul.
Pe de alta parte, 14,5% dintre respondenti considera ca nivelul de trai in acest an va fi mai rau (fata de 23,8% in 2014), iar 6,9% ca va fi mult mai rau, fata de 11,6% in 2014, mai reiese din studiul citat.
"Desi venitul mediu net lunar pe membru de familie este mai ridicat la inceputul lui 2015 (232 euro) fata de 2014 (201 euro), se remarca prudenta in ceea ce priveste intentia de achizitie de bunuri in rate si intentia de efectuare de excursii platite in tara sau in strainatate”.
Potrivit cercetarii, romanii nu mai sunt la fel de activi ca si in urma cu cativa ani in incercarea de a-si rotunji veniturile si par mai relaxati in privinta cheltuielilor. "Drept dovada, ponderea venitului disponibil este aceeasi cu cea din 2013, desi venitul mediu net pe membru de familie a crescut. In schimb, in spiritul prudentei, cei mai multi mentin evidenta veniturilor si a cheltuielilor. In ceea ce priveste tipurile de marci cumparate, un numar mai mare de romani preconizeaza ca isi vor mentine obiceiurile in 2015", mai arata studiul.
Astfel, 7 romani din 10 anticipeaza ca isi vor pastra obiceiurile de cumparare in 2015, in ceea ce priveste tipul marcilor achizitionate. Mai mult de doua treimi (67%) au declarat ca nu isi vor schimba deloc obiceiurile de cumparare, 14,6% dintre respondenti sustin ca vor cumpara marcile cu care s-au obisnuit, dar in cantitati mai mici, iar 17,4% au mentionat ca se vor orienta catre marci mai ieftine.
„Situatia angajatilor in companii pare sa se fi stabilizat in comparatie cu 2013, in sensul ca a scazut ponderea romanilor care au asistat la micsorari salariale, eliminari de bonusuri sau reduceri ale beneficiilor non-salariale in firmele in care lucreaza. De asemenea, mai putini romani lucreaza ore suplimentare si mai rar".
Totodata, intentia de a demara o afacere ramane aproape la fel cu cea din 2014, respectiv 13% dintre respondenti fata de 14,7% in 2014.
Studiul a avut ca populatie tinta persoane cu varste cuprinse intre 18–65 ani, din mediul urban. Marimea esantionului a fost de 1.000 de respondenti pe an, in perioada 2008-2015. Cercetarea s-a efectuat pe baza unor interviuri telefonice (CATI), iar perioada de culegere a datelor a fost 10 - 13 februarie 2015.
Studiul urmareste din 2008 evolutia nivelului de trai al populatiei din Romania, din mediul urban, si perspectivele asupra anului curent.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul