Imaginea ANAF, afectata si de angajati

Perceptia negativa privind Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este cauzata inclusiv de comportamentul unora dintre functionarii institutiei, reiese dintr-un studiu realizat in randul contribuabililor. Acesta a fost realizat si prezentat chiar de Fisc, cu scopul de a indentifica factorii care afecteaza imaginea institutiei.

Alte motive care au dus la inrautatirea perceptiei fata de ANAF sunt legate de neintelegerea cadrului legal de catre contribuabili si de imixtiunea politica, mai reiese din studiul mentionat.

Cati contribuabili au oferit ”atentii” unui functionar ANAF

Documentul, prezentat de presedintele ANAF, a inclus si un sondaj efectuat anul trecut din care reiese ca numarul contribuabilior, persoane juridice, care admit ca au oferit, in ultimele 12 luni, un cadou sau o atentie unui functionar ANAF pentru solutionarea vreunei cereri, este de 0,8%, mai reiese din studiul citat.  

In schimb, 18% dintre contribuabilii chestionati au declarat ca perceptia negativa asupra ANAF este cauzata de comportamentul unora dintre functionarii institutiei. Totodata, 17% dintre respondenti pun imaginea deteriorata a Fiscului pe seama neintelegerii cadrului legal de catre contribuabili, 17% reclama imixtiunea politica, iar 13% spun ca acest fenomen este cauzat de salariile mici.

In ceea ce priveste integritatea si corectitudinea inspectorilor ANAF, din studiu reiese ca 81% dintre cei intervievati considera ca inspectorii ANAF au respectat toate reglementarile in vigoare in cadrul controalelor efectuate. Cei care spun ca s-au respectat doar o mare parte din reglementari in cadrul controalelor reprezinta 7%, iar 4% spun ca reglementarile s-au respectat doar in parte. Doar 6% din cei intervievati considera ca nu s-a respectat nicio reglementare. ”E un progres. Nu stiu daca va ajunge vreodata acest 6% la zero. Probabil ca nu, dar e important sa fie cat mai scazut”, a subliniat presedintele ANAF.

Sesizari penale pentru angajati ai Fiscului

In acest context, Directia Generala de Integritate a ANAF, care colaboreaza cu institutii din domeniul ordinii si sigurantei nationale pentru prevenirea si combaterea coruptie, a intocmit, de la inceputul anului, 345 de acte de control privind conduita functionarilor Fiscului si a sesizat Comisia de disciplina, forul intern de judecata al ANAF, pentru 15 functionari publici de conducere si 20 de functionari publici de executie. Ca urmare a acestor controale, au fost intocmite 13 sesizari penale cu prejudicii constatate de peste 40 de milioane de lei.

"Cel mai important instrument de lucru si cea mai importanta masura pe care putem s-o luam e sa informatizam si sa diminuam interactiunea intre contribuabil si functionarul nostru de la ANAF intr-o masura cat mai mare, in sensul in care trebuie sa avem sisteme informatice bine puse la punct, iar cererile pe care le are un contribuabil catre ANAF sa poata fi rezolvate in proportie de 100% pe cale electronica", a mai spus seful Fiscului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus