top banner

Imaginea ANAF, afectata si de angajati

09 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Perceptia negativa privind Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este cauzata inclusiv de comportamentul unora dintre functionarii institutiei, reiese dintr-un studiu realizat in randul contribuabililor. Acesta a fost realizat si prezentat chiar de Fisc, cu scopul de a indentifica factorii care afecteaza imaginea institutiei.
Alte motive care au dus la inrautatirea perceptiei fata de ANAF sunt legate de neintelegerea cadrului legal de catre contribuabili si de imixtiunea politica, mai reiese din studiul mentionat.
Cati contribuabili au oferit ”atentii” unui functionar ANAF
Documentul, prezentat de presedintele ANAF, a inclus si un sondaj efectuat anul trecut din care reiese ca numarul contribuabilior, persoane juridice, care admit ca au oferit, in ultimele 12 luni, un cadou sau o atentie unui functionar ANAF pentru solutionarea vreunei cereri, este de 0,8%, mai reiese din studiul citat.  
In schimb, 18% dintre contribuabilii chestionati au declarat ca perceptia negativa asupra ANAF este cauzata de comportamentul unora dintre functionarii institutiei. Totodata, 17% dintre respondenti pun imaginea deteriorata a Fiscului pe seama neintelegerii cadrului legal de catre contribuabili, 17% reclama imixtiunea politica, iar 13% spun ca acest fenomen este cauzat de salariile mici.
In ceea ce priveste integritatea si corectitudinea inspectorilor ANAF, din studiu reiese ca 81% dintre cei intervievati considera ca inspectorii ANAF au respectat toate reglementarile in vigoare in cadrul controalelor efectuate. Cei care spun ca s-au respectat doar o mare parte din reglementari in cadrul controalelor reprezinta 7%, iar 4% spun ca reglementarile s-au respectat doar in parte. Doar 6% din cei intervievati considera ca nu s-a respectat nicio reglementare. ”E un progres. Nu stiu daca va ajunge vreodata acest 6% la zero. Probabil ca nu, dar e important sa fie cat mai scazut”, a subliniat presedintele ANAF.
Sesizari penale pentru angajati ai Fiscului
In acest context, Directia Generala de Integritate a ANAF, care colaboreaza cu institutii din domeniul ordinii si sigurantei nationale pentru prevenirea si combaterea coruptie, a intocmit, de la inceputul anului, 345 de acte de control privind conduita functionarilor Fiscului si a sesizat Comisia de disciplina, forul intern de judecata al ANAF, pentru 15 functionari publici de conducere si 20 de functionari publici de executie. Ca urmare a acestor controale, au fost intocmite 13 sesizari penale cu prejudicii constatate de peste 40 de milioane de lei.
"Cel mai important instrument de lucru si cea mai importanta masura pe care putem s-o luam e sa informatizam si sa diminuam interactiunea intre contribuabil si functionarul nostru de la ANAF intr-o masura cat mai mare, in sensul in care trebuie sa avem sisteme informatice bine puse la punct, iar cererile pe care le are un contribuabil catre ANAF sa poata fi rezolvate in proportie de 100% pe cale electronica", a mai spus seful Fiscului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul