Imaginea ANAF, afectata si de angajati

Perceptia negativa privind Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este cauzata inclusiv de comportamentul unora dintre functionarii institutiei, reiese dintr-un studiu realizat in randul contribuabililor. Acesta a fost realizat si prezentat chiar de Fisc, cu scopul de a indentifica factorii care afecteaza imaginea institutiei.

Alte motive care au dus la inrautatirea perceptiei fata de ANAF sunt legate de neintelegerea cadrului legal de catre contribuabili si de imixtiunea politica, mai reiese din studiul mentionat.

Cati contribuabili au oferit ”atentii” unui functionar ANAF

Documentul, prezentat de presedintele ANAF, a inclus si un sondaj efectuat anul trecut din care reiese ca numarul contribuabilior, persoane juridice, care admit ca au oferit, in ultimele 12 luni, un cadou sau o atentie unui functionar ANAF pentru solutionarea vreunei cereri, este de 0,8%, mai reiese din studiul citat.  

In schimb, 18% dintre contribuabilii chestionati au declarat ca perceptia negativa asupra ANAF este cauzata de comportamentul unora dintre functionarii institutiei. Totodata, 17% dintre respondenti pun imaginea deteriorata a Fiscului pe seama neintelegerii cadrului legal de catre contribuabili, 17% reclama imixtiunea politica, iar 13% spun ca acest fenomen este cauzat de salariile mici.

In ceea ce priveste integritatea si corectitudinea inspectorilor ANAF, din studiu reiese ca 81% dintre cei intervievati considera ca inspectorii ANAF au respectat toate reglementarile in vigoare in cadrul controalelor efectuate. Cei care spun ca s-au respectat doar o mare parte din reglementari in cadrul controalelor reprezinta 7%, iar 4% spun ca reglementarile s-au respectat doar in parte. Doar 6% din cei intervievati considera ca nu s-a respectat nicio reglementare. ”E un progres. Nu stiu daca va ajunge vreodata acest 6% la zero. Probabil ca nu, dar e important sa fie cat mai scazut”, a subliniat presedintele ANAF.

Sesizari penale pentru angajati ai Fiscului

In acest context, Directia Generala de Integritate a ANAF, care colaboreaza cu institutii din domeniul ordinii si sigurantei nationale pentru prevenirea si combaterea coruptie, a intocmit, de la inceputul anului, 345 de acte de control privind conduita functionarilor Fiscului si a sesizat Comisia de disciplina, forul intern de judecata al ANAF, pentru 15 functionari publici de conducere si 20 de functionari publici de executie. Ca urmare a acestor controale, au fost intocmite 13 sesizari penale cu prejudicii constatate de peste 40 de milioane de lei.

"Cel mai important instrument de lucru si cea mai importanta masura pe care putem s-o luam e sa informatizam si sa diminuam interactiunea intre contribuabil si functionarul nostru de la ANAF intr-o masura cat mai mare, in sensul in care trebuie sa avem sisteme informatice bine puse la punct, iar cererile pe care le are un contribuabil catre ANAF sa poata fi rezolvate in proportie de 100% pe cale electronica", a mai spus seful Fiscului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus