top banner

Guvernul mentine 2019 ca tinta pentru adoptarea euro

04 Mai 2015 | Autor: Conso

Romania a transmis Comisiei Europene Programul de Convergenta 2015 - 2018 prin care isi mentine angajamentul pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2019. Pe de alta parte, insa, atat guvenatorul Bancii Nationale a Romaniei cat si majoritatea analistilor economici sustin ca data nu este realista.
Guvernul a prezentat, in Programul de Convergenta, si implicatiile proiectului de lege privind Codul Fiscal, aflat in dezbatere parlamentara, si a mentionat ca, fata de scenariul de baza, implementarea acestuia va genera o crestere economica suplimentara de de 0,5 - 0,8 puncte procentuale.
Potrivit documentului, Romania a inregistrat, in ultimii ani, progrese considerabile in directia reducerii dezechilibrelor macroeconomice si refacerii unui spatiu de manevra fiscala si financiara, care impreuna cu politicile monetare si reformele structurale implementate sau in curs de implementare, au contribuit la mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare. ”Acestea s-au reflectat pozitiv in evolutia economica", se mentioneaza in Program.
Pe de alta parte, insa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara recent ca economia Romaniei nu este inca pregatita pentru adoptarea euro in 2019.
"Tehnic, data tinta pe care am stabilit-o, la nivel verbal, presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Participarea la acest mecanism, in intervalul de minim doi ani, (...) reclama si un anumit nivel de dezvoltare a economiei. (...) Am in vedere, in primul rand, eliminarea surselor de inflatie reprimata (relevanta in acest sens fiind, de exemplu, finalizarea liberalizarii pietei energiei), de deficite cvasifiscale (prin restructurarea intreprinderilor de stat cu pierderi substantiale), dar si a altor surse de presiune bugetara viitoare (de exemplu, cheltuielile inevitabile de modernizare a infrastructurii rutiere)", a declarat Isarescu intr-un seminar referitor la riscul de tara.
De asemenea, al a reamintit ca si Banca Nationala mai are nevoie de un an, un an si jumatate pentru incheierea procesului de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%, avand in vedere ca banca centrala are o abordare graduala in acest sens din cauza impactului potential asupra cursului de schimb. "Acesta este inca un motiv pentru care intrarea in ERM II in 2016 si, pe cale de consecinta, trecerea la euro in 2019 sunt obiective foarte ambitioase", a subliniat guvernatorul BNR.
In opinia sa, pentru Romania, asumarea unei date tinta este o idee buna, daca actioneaza ca un catalizator pentru toti factorii care trebuie sa contribuie la realizare acestui obiectiv. "Dar daca data tinta devine nerealista sau angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiuni intermediare concrete si clar definite, credibilitatea procesului de adoptare a euro este pusa la indoiala si isi pierde valentele pozitive", a avertizat guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul