top banner

Grecia nu isi permite niciun derapaj

16 Martie 2012 | Autor: Conso

Riscurile aferente programului de salvare a Greciei raman foarte ridicate si nu este loc pentru niciun derapaj, avertizeaza directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.
Grecia se confrunta in continuare cu o serie de provocari, cele mai importante fiind decalajul de competitivitate, gradul inalt de indatorare si slaba capitalizare a sectorului bancar, atrage atentia Lagarde.
Noul plan de salvare a Greciei va permite tarii sa gestioneze aceste probleme, fara a parasi zona euro. Atingerea unui surplus bugetar de 4,5% in PIB pana in 2014 va necesita noi decizii politice dificile in reducerea cheltuielilor bugetare si in limitarea evaziunii fiscale.
In cadrul programului, bancile vor beneficia de fonduri pentru imbuntatirea lichiditatii si pentru recapitalizare, incurajandu-se mentinerea lor in proprietate privata.
Pe 15 martie 2012, boardul FMI a aprobat Greciei, un imprumut de 28 miliarde euro pe 4 ani, pentru a sustine programul de ajustare economica al guvernului. Prima transa a fost eliberata imediat, avand o valoare de 1,65 miliarde euro.
“Grecia a facut eforturi majore ca sa implementeze o gama larga de masuri nepopulare in ultimii 2 ani, in conditiile unei recesiuni adanci si a unui mediu social dificil. Deficitul fiscal a fost redus semnificativ si competitivitatea s-a imbunatatit gradual”, afirma Christine Lagarde.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia
Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul