Grecia nu isi permite niciun derapaj

Riscurile aferente programului de salvare a Greciei raman foarte ridicate si nu este loc pentru niciun derapaj, avertizeaza directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.


Grecia se confrunta in continuare cu o serie de provocari, cele mai importante fiind decalajul de competitivitate, gradul inalt de indatorare si slaba capitalizare a sectorului bancar, atrage atentia Lagarde.

Noul plan de salvare a Greciei va permite tarii sa gestioneze aceste probleme, fara a parasi zona euro. Atingerea unui surplus bugetar de 4,5% in PIB pana in 2014 va necesita noi decizii politice dificile in reducerea cheltuielilor bugetare si in limitarea evaziunii fiscale.

In cadrul programului, bancile vor beneficia de fonduri pentru imbuntatirea lichiditatii si pentru recapitalizare, incurajandu-se mentinerea lor in proprietate privata.

Pe 15 martie 2012, boardul FMI a aprobat Greciei, un imprumut de 28 miliarde euro pe 4 ani, pentru a sustine programul de ajustare economica al guvernului. Prima transa a fost eliberata imediat, avand o valoare de 1,65 miliarde euro.

“Grecia a facut eforturi majore ca sa implementeze o gama larga de masuri nepopulare in ultimii 2 ani, in conditiile unei recesiuni adanci si a unui mediu social dificil. Deficitul fiscal a fost redus semnificativ si competitivitatea s-a imbunatatit gradual”, afirma Christine Lagarde.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus