Grecia nu isi permite niciun derapaj

Riscurile aferente programului de salvare a Greciei raman foarte ridicate si nu este loc pentru niciun derapaj, avertizeaza directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.


Grecia se confrunta in continuare cu o serie de provocari, cele mai importante fiind decalajul de competitivitate, gradul inalt de indatorare si slaba capitalizare a sectorului bancar, atrage atentia Lagarde.

Noul plan de salvare a Greciei va permite tarii sa gestioneze aceste probleme, fara a parasi zona euro. Atingerea unui surplus bugetar de 4,5% in PIB pana in 2014 va necesita noi decizii politice dificile in reducerea cheltuielilor bugetare si in limitarea evaziunii fiscale.

In cadrul programului, bancile vor beneficia de fonduri pentru imbuntatirea lichiditatii si pentru recapitalizare, incurajandu-se mentinerea lor in proprietate privata.

Pe 15 martie 2012, boardul FMI a aprobat Greciei, un imprumut de 28 miliarde euro pe 4 ani, pentru a sustine programul de ajustare economica al guvernului. Prima transa a fost eliberata imediat, avand o valoare de 1,65 miliarde euro.

“Grecia a facut eforturi majore ca sa implementeze o gama larga de masuri nepopulare in ultimii 2 ani, in conditiile unei recesiuni adanci si a unui mediu social dificil. Deficitul fiscal a fost redus semnificativ si competitivitatea s-a imbunatatit gradual”, afirma Christine Lagarde.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus