top banner

Grecia nu isi permite niciun derapaj

16 Martie 2012 | Autor: Conso

Riscurile aferente programului de salvare a Greciei raman foarte ridicate si nu este loc pentru niciun derapaj, avertizeaza directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.
Grecia se confrunta in continuare cu o serie de provocari, cele mai importante fiind decalajul de competitivitate, gradul inalt de indatorare si slaba capitalizare a sectorului bancar, atrage atentia Lagarde.
Noul plan de salvare a Greciei va permite tarii sa gestioneze aceste probleme, fara a parasi zona euro. Atingerea unui surplus bugetar de 4,5% in PIB pana in 2014 va necesita noi decizii politice dificile in reducerea cheltuielilor bugetare si in limitarea evaziunii fiscale.
In cadrul programului, bancile vor beneficia de fonduri pentru imbuntatirea lichiditatii si pentru recapitalizare, incurajandu-se mentinerea lor in proprietate privata.
Pe 15 martie 2012, boardul FMI a aprobat Greciei, un imprumut de 28 miliarde euro pe 4 ani, pentru a sustine programul de ajustare economica al guvernului. Prima transa a fost eliberata imediat, avand o valoare de 1,65 miliarde euro.
“Grecia a facut eforturi majore ca sa implementeze o gama larga de masuri nepopulare in ultimii 2 ani, in conditiile unei recesiuni adanci si a unui mediu social dificil. Deficitul fiscal a fost redus semnificativ si competitivitatea s-a imbunatatit gradual”, afirma Christine Lagarde.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Majorarea pierderilor sau reducerea personalului?

Majorarea pierderilor sau reducerea personalului?

Un val masiv de concedieri a fost anuntat deja in Statele Unite iar modelul poate fi exportat in Europa, implicit in Romania, pe fondul reducerii turatiei afacerilor.

01 Feb 2023 | Banii si economia
Reducerea inflatiei, o poveste de succes abia din primavara

Reducerea inflatiei, o poveste de succes abia din primavara

Noul puseu inflationist se bazeaza pe inflatia zero din noiembrie 2021, iar din ianuarie am putea vedea influenta majorarilor de salarii si pensii. Eforturile debitorilor se pot prelungi cu cateva luni, la fel ofertele bune pentru deponenti.

13 Dec 2022 | Banii si economia
Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Atat energia electrica cat si gazele naturale s-au departat semnificativ de maximele istorice, dovada a scaderii cererii din industrie, a programelor de economisire si temperarii elanului speculativ.

19 Oct 2022 | Banii si economia
Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul