top banner

FMI va conduce Romania inca 2 ani

26 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

Ministrul de finante Florin Georgescu a anuntat ca guvernul intentioneaza sa reinnoiasca acordul preventiv cu FMI si in perioada 2013-2015. Acest lucru presupune acceptarea reformelor economice propuse de FMI si Comisia Europeana, dar si limitarea masurilor pe care guvernul le poate lua pe viitor.
In 2009, guvernul a fost nevoit sa ceara un imprumut de 13 miliarde euro de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru a asigura stabilitatea financiara a tarii. In schimbul acestui ajutor, toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria si-au vazut amputata puterea de decizie.
Din 2009 si pana in prezent, nicio masura economica nu a putut fi luata fara ca guvernul sa nu consulte in prealabil cu FMI si Comisia Europeana.
Actualul guvern nu face exceptie. De exemplu, modificarile fiscale cu privire la plata TVA la incasarea facturii si nu la emiterea acesteia sunt doar in stadiul de propunere, ele urmand a fi aplicate doar daca expertii de la FMI si Comisia Europeana sunt de acord cu ele.
Aceasta conditionare a jucat insa un rol pozitiv pentru economie, deoarece masurile populiste care ar fi dezechilibrat bugetul de stat au reusit sa fie evitate.
In acelasi timp, acordul cu FMI a impus o agenda stricta pentru ajustarea deficitului bugetar, pentru reformarea administratiei fiscale sau a sistemului de pensii. In continuare, actualul acord prevede angajamente privind reforma sistemului de sanatate, liberalizarea preturilor la energie si gaze naturale sau privatizari.
Fara aceasta presiune, s-ar fi gasit oricand motive ca reformele sa fie amanate sau ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ. Din aceasta perspectiva, anuntul facut de ministrul de finante reprezinta o veste buna pentru mediul economic, in conditiile in care scandalurile politice din ultima vreme au slabit puternic increderea investitorilor.
Un acord cu FMI reprezinta o garantie ca politica bugetara va urma directia din ultimii ani. Totodata, recunoaste implicit incapacitatea guvernelor de a promova o politica economica responsabila, fara un control strict din exterior.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul