top banner

FMI recomanda bancilor sa acorde atentie debitorilor la restructurarea creditelor in franci

10 Februarie 2015 | Autor: Conso

Fondul Monetar International (FMI) recomanda sectorului bancar restructurarea voluntara bilaterala a creditelor in franci elvetieni, cu luarea in considerare a capacitatii de rambursare a imprumutului de catre debitor, avand in vedere ca, pentru banci, riscurile generate de aprecierea francului sunt gestionabile.
"Presiunile determinate de aprecierea francului elvetian sunt gestionabile pentru sistemul bancar, data fiind ponderea redusa a imprumuturilor in franci elvetieni. Misiunea a incurajat restructurarea voluntara bilaterala, cu luarea in considerare a capacitatii de rambursare a imprumutului de catre debitor", arata FMI.
Potrivit sursei citate, sectorul bancar continua sa mentina rezerve suficiente de capital, de lichiditate si de provizionare iar calitatea activelor s-a îmbunatatit. „Ca urmare a unui plan de actiune cuprinzator al BNR, imprumuturile neperformante au fost reduse in anul 2014 cu aproximativ 8 puncte procentuale din totalul imprumuturilor, dar procesul de reparare a bilanturilor bancilor nu este inca finalizat. Bancile au eliminat, de asemenea, ecartul de provizionare, ajungand cu acoperirea la un nivel prudent", se arata in declaratia transmisa la finalul misiunii FMI in Romania.
Potrivit documentului, testele de stres ale BNR arata ca gradul de solvabilitate al sectorului bancar ar rezista in general la scenarii grave, dar in cateva banci este necesar capital aditional.
In ceea ce priveste reluarea creditarii, reprezentantii FMI constata ca procesul este incetinit in special de penuria de imprumuturi bancabile si de gradul relativ mare de indatorare al IMM-urilor.
In acelasi timp, potrivit FMI, sectorul financiar nebancar se confrunta cu provocari majore. ”Exista o initiativa de eliminare a barierelor din calea dezvoltarii pietei de capital, legea revizuita a pietei de capital nefiind inca adoptata. Totodata, piata asigurarilor este tulburata de probleme de insolventa si de slabe practici de activitate ce trebuie abordate cu fermitate de autoritatea de supraveghere în domeniu", se mai arata in declaratia FMI.
Echipe ale Fondului Monetar Internaional (FMI) si Comisiei Europene (CE) au vizitat Bucurestiul in perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015 pentru a continua discutiile privind cea de a treia misiune de revizie in cadrul Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI si primei misiuni de revizie in cadrul programului pentru balanta de plati de tip precaut al Romaniei cu Uniunea Europeana.
Misiunea s-a finalizat, insa, fara o concluzie clara cu privire la Acordul de tip preventiv, discutiile urmand sa continue la distanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul