top banner

EY: Antreprenorii prefera simplificarea in loc de reducerea taxelor

29 Iulie 2015 | Autor: Conso

Antreprenorii romani considera ca simplificarea fiscalitatii este mai importanta decat reducerea taxelor. Potrivit EY, 60% dintre participantii la un studiu au sustinut acest aspect, in timp ce doar 14% vad reducerea taxelor ca fiind principala masura pentru imbunatatirea mediului fiscal din Romania.
Studiul EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc releva faptul ca, pentru imbunatatirea mediului fiscal, antreprenorii opteaza si pentru dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale si pentru reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice, insa in proportie mult mai mica - 11%, respectiv 6%.
Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%, sustin reprezentantii EY.
Acestia citeaza si raportul Doing Business 2015, din care reiese ca in Romania deschiderea unei afaceri dureaza opt zile, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii unei afaceri sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale. Asta plaseaza Romania pe locul 38 din cele 189 de tari analizate. Totusi, timpul s-a scurtat fata de anul trecut, cand erau necesare 8,5 zile in acest scop.
Prin comparatie, in Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si din lume, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie, ca si inregistrarea efectiva a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 de euro.
In plus, conform aceluias raport, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva, sustin specialistii EY.
In Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firma mica sunt cu 206% mai mari decat pentru o firma mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal.
”Pentru Romania, nu stim ca un astfel de calcul sa fi fost realizat, dar cel mai probabil situatia este comparabila”, precizeaza reprezentantii companiei de consultanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul