top banner

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

18 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Foto Unsplash.com

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica. 
Fenomenul tine de sezonalitate, soarele a inceput sa fie mai puternic odata cu cresterea zilei, iar in weekend, cand cererea din industrie e mica, am vazut si preturi negative la energia electrica. 
De pilda, sambata 13 aprilie intre orele 11 si 17, s-au raportat preturi negative pe PZU, iar intre orele 14 si 15 acestea au oscilat intre -278 si -283 lei/MWh. 
Cu alte cuvinte, producatorii de energie verde platesc uneori pentru preluarea productiei,, neavand capacitati de stocare.
De fapt, plateste mai degraba bugetul public, producatorii respectivi primind certificatele verzi pentru energia produsa (pretul in primele luni ale anului a fost de 145 lei/MWh/certificat), fapt ce ii incurajeaza sa vanda si in pierdere cand exista supraproductie suprapusa peste un deficit de cerere. 
Partea mai putin placuta este ca exista situatii in care nici in conditiile preturilor negative oferta nu gaseste o contraparte suficienta in piata interna, iar energia trebuie exportata astfel incat consumatorii din tarile vecine ajung sa fie platiti sa consume energie verde romaneasca subventionata. 
Cotatiile intr-o zi de lucru obisnuita revin insa la normal, iar pentru ziua de 17 aprilie cotatiile din PZU au oscilat in majoritatea timpului intre 300 si 400 lei/MWh, in functie de intervalul orar, cu o medie de 410 lei/MWh.
Pentru consumatorii casnici, scaderea preturilor la energia electrica pana in zona negativa nu are o influenta palpabila in facturile lunare, acestia ramanand deocamdata sub umbrela pretului plafonat. 
Cum decurg lucrurile in piata gazelor?
Pe bursa olandeza TTF, pretul futures pentru gazul natural este in prezent de 33 euro/MWh, in scadere de la cotatia astronomica de 340 euro/MWh intalnita in august 2022. 
Pretul actual reuseste astfel sa fie mai mic decat cel de dinaintea invaziei Rusiei in Ucraina (in jur de 80 euro/MWh in acel moment). 
Pe piata interna, tranzactiile prin Bursa Romana de Marfuri se fac la cotatii de aproximativ 230 lei/MWh.
Situatia este cumva paradoxala, in conditiile in care se tranzactioneaza gaz din ce in ce mai ieftin, dar si din ce in ce mai putin, odata cu renuntarea la importurile de gaze rusesti in Europa, fapt ce a dus si la inchiderea unor capacitati de productie din zona industriei chimice europene. 
Necesarul este asigurat prin importuri de gaze lichefiate din SUA, semnificativ mai scumpe.
Ca si in cazul energiei electrice, consumatorii casnici din Romania nu simt prea tare ieftinirile din ultima perioada primind gazul la pretul plafonat stabilit anterior. 
Petrolul, singurul care iese din rand
Pretul barilului de petrol tip Crude este in prezent in jur de 85 dolari, dupa ce in decembrie atinsese un minim de 69 dolari. In acest caz, varful ultimilor ani a fost in iunie 2022, la 115 dolari/baril.
In ciuda sanctiunilor aplicate petrolului rusesc preturile au inceput sa urce pe fondul reducerii productiei din partea OPEC, tensiunilor geopolitice centrate in jurul Iranului si a cererii in crestere post-pandemie. 
In concluzie, ca si in pietele de actiuni, optimismul pare sa domine in pietele energiei, preturile ramand cuminti, departe de nivelele care ingrozisera in 2022, dar nu trebuie neglijat impactul anului electoral in lumea occidentala, cand publicul e tinut de regula departe de socurile economice pentru a se minimiza riscurile votului resentimentar. 
Deocamdata, preturile mici la energie pun umarul la reducerea inflatiei si implicit a dobanzilor la credite
Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in 2025, atat pe pietele de actiuni, cat si pe cele de energie. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul