top banner

Efectele Brexit continua: Banca Angliei ar putea reduce dobanda

12 Iulie 2016 | Autor: Conso

Efectele votului britanicilor pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana sunt departe de a se fi epuizat. Analistii financiari se asteapta ca Banca Angliei sa reduca dobanda de politica monetara, in sedinta de joi, pentru prima oara in ultimii sapte ani, pentru a spori increderea investitorilor si a populatiei in economie.
O astfel de masura, de reducere a dobanzii cheie la 0,25%, de la actualul minim record de 0,5%, la care se afla din martie 2009, ar ajuta si la calmarea pietelor financiare, sustin analistii citati de presa internationala.
”Motivul unei astfel de masuri este puternic, existand dovezi tot mai multe de incetinire puternica a economiei britanice, inclusiv indicii de scadere a increderii oamenilor de afaceri si populatiei in economie, dupa vot”, afirma analistii Daiwa Capital Markets intr-o nota transmisa clientilor. Acestia considera ca, in aceste conditii, recesiunea pare inevitabila.
La randul sau, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, si-a exprimat in mod clar ingrijorarea legata de perspectiva economica. Intr-un discurs sustinut la scurt timp dupa votul pro-Brexit, seful bancii centrale a spus ca perspectiva economica s-a deteriorat, incertitudinile sporite pot provoca cresterea somajului, existand riscuri de extindere in economia globala. In acest context, el a sugerat si posibilitatea unei reduceri iminente a dobanzii cheie.
Estimarile pentru economia britanica au fost reduse
In acelasi timp, institutiile financiare internationale si-au redus, deja, estimarile privind evolutia economiei britanice. Comisia Europeana estimeaza ca impactul Brexit-ului asupra PIB-ului Marii Britanii va fi o reducere cuprinsa intre 1% si 2,5% in 2017. Anterior CE estimase o crestere a economiei britanice de 1,8% anul acesta si de 1,9% anul viitor. Pentru zona euro, forul european estimeaza un impact de minus 0,2 - 0,5% in 2017, dupa ce anterior anuntase un avans de 1,8% pentru euro-zona.
Si Banca Centrala Europeana a avertizat ca Brexit-ul va reduce cresterea economiei zonei euro cu 0,3%, pana la 0,5%, in urmatorii trei ani.
Totodata, incertitudinile provocate de decizia britanicilor de a parasi UE au determinat si Fondul Monetar International sa inrautateasca perspectiva de crestere a zonei euro la 1,6% pentru anul acesta, 1,4% în 2017 si 1,6% în 2018. Inainte de referendumul britanic, FMI estima o crestere economica in zona euro de 1,7% atat in 2016 cat si in 2017 si 2018.
Insa reprezentantii FMI au avertizat ca, in cazul prelungirii negocierilor dintre UE si Marea Britanie, precum si a continuarii volatilitatii pe pietele financiare, cresterea zonei euro ar putea incetini si mai mult.
"Daca se prelungeste aversiunea fata de risc, credem ca impactul ar putea fi mai accentuat si, la acest punct, este foarte dificil de spus cat va dura aceasta perioada", au explicat oficiali ai institutiei internationale.
In aceste conditii, perspectivele de crestere ale zonei euro pe termen mediu sunt "mediocre", din cauza nivelului ridicat al somajului, al datoriei publice si private si a slabiciunilor structurale, se mai arata in raportul FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul