Liderii europeni au agreat incheierea unui nou tratat care va impune ca bugetele de stat nationale sa fie echilibrate sau in surplus. Cu exceptia Marii Britanii si Cehiei, toate celelalte state membre au fost de acord sa transpuna noile reguli in legislatia nationala in maxim 1 an, inclusiv Romania.
In noile conditii, deficitul bugetar structural nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB. In cazul in care un stat membru deviaza de la aceasta regula, se vor impune automat sanctiuni si o supraveghere mai stricta a politicilor bugetare.
Pentru ca sanctiunile sa nu se aplice unui stat membru al zonei euro, este necesar ca voturile statelor ce se opun sa intruneasca o majoritate calificata.
In cadrul noului tratat, statele membre vor raporta catre Comisia Europeana si Consiliul European programul de emisiuni de titluri de stat si vor consulta celelalte state atunci cand doresc sa adopte reforme economice majore.
Tratatul de Stabilitate, Coordonare si Guvernanta al Uniunii Economice si Monetare va fi semnat in martie 2012 si va intra in vigoare imediat ce va fi ratificat in cel putin 12 state din zona euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News