top banner

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

18 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Foto Unsplash.com

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?
Intr-o nota emisa la inceput de an, bancherii de la JP Morgan recomanda investitorilor sa isi reduca expunerile pe titlurile de stat romanesti, mizand pe continuarea dezechilibrelor fiscale si pe intarzierea inversarii politicii monetare, conditii in care Romania se va decupla de tarile din regiune in perceptiile jucatorilor din pietele de capital. 
Titlurile de stat romanesti se tranzactioneaza de altfel la cele mai mari dobanzi din regiune (6-6,2% pentru scadentele de 2,7 si 10 ani) in conditiile in care Ungaria se imprumuta pe 10 ani cu 5,6%, Polonia cu 5%, iar Croatia cu 3,2%. 
Ingrijjorarile investitorilor se pot lega in acest context si de suprapunerea mai multor randuri de alegeri in Romania in 2024, interval in care se pot lua mai greu masuri de corectare a dezechilibrelor (deficitul bugetar este cel care furnizeaza cele mai mari ingrijorari pietelor externe), iar amanarea lor pana in 2025 ar putea duce si la o depreciere a valorii titlurilor de stat.
Investitori mai reticenti inseamna dobanzi mai mari de refinantare si implicit scaderea valorii titlurilor deja emise (cand dobanzile cresc, valoarea obligatiunilor mai vechi se ajusteaza pentru a se alinia randamentul cu al celor nou emise) si in acest context ar putea fi citit si avertismentul JP Morgan. 
Actiunile Hidroelectrica primesc o neasteptata recomandare de vanzare
Tot intr-o nota destinata investitorilor, americanii de la Citigroup avanseaza un pret tinta de 109 lei/actiune pentru Hidroelectrica in urmatoarele 12 luni, ceea ce implicit echivaleaza cu un sfat de vanzare al detinerilor, avand in vedere cotatia actuala de peste 132 de lei (la inchiderea bursei din 16 ianuarie). 
Ar fi practic o readucere a cotatiilor in zona unde s-a inchis oferta publica in vara anului trecut (104 lei/actiune) si o corectie de aproape 20% raportat la nivelul din prezent. 
Cum se justifica un astfel de sfat in conditiile in care Hidroelectrica a beneficiat pana acum de interes mare la BVB, fapt ce a dus si la cresterea cotatiilor dupa listare?
In momentul lansarii ofertei publice scriam intr-o analiza pe Conso ca actiunile sunt bune pentru a fi incluse intr-un portofoliu pe termen lung, care sa presupuna achizitii esalonate, pentru ca anul 2022 va fi mai greu de repetat din perspectiva profitului (preturi-record pentru energia electrica). 
Compania a raportat insa profit in crestere si in 2023, chiar daca preturile la energie au scazut abrupt, dar asta si pentru ca specificul activitatii presupune si incheierea unor contracte pe termen mai lung, de 12 luni de pilda, nu toata productia se vinde in PZU (piata pentru ziua urmatoare), iar de preturile mari ale energiei din 2022 s-a beneficiat astfel si in raportarile din 2023. 
Cu toate acestea, profitul se va ajusta la un moment dat pentru a tine cont de realitatile actuale din piata si in acest context ar putea fi pusa si recomandarea Citigroup. De altfel, si profitul Verbund, o companie listata la Viena cu activitate similara Hidroelectrica, a avut aceeasi curba ca si cel al Hidroelectrica in 2023, desi preturile la energie fusesera in scadere, fapt ce denota inertia mai mare din domeniu din cauza modului de contractare. 
In concluzie, chiar daca perspectiva unor importante banci de investitii din SUA in ceea ce priveste activele financiare locale nu este cea mai optimista, sa nu uitam totusi ca vorbim de numai doua astfel de recomandari, si nu de viziunea intregii piete.
Totusi, urmarirea atenta a evolutiilor fiscal-bugetare si a raportarilor viitoare ale Hidrolectrica ar fi nimerita, pentru a vedea daca aceste prognoze se vor confirma sau nu si pentru a evita surprize neplacute (depreciere a cursului, scaderea valorii titlurilor de stat, reducerea cotatiilor actiunilor, etc).
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila.

16 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia
Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Educatia financiara digitala a fost una dintre temele unui sondaj OECD/INFE privind alfabetizarea financiara publicat in acest an si la care a participat si Romania, iar rezultatele sunt interesante.

20 Dec 2023 | Banii si economia
Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul