Dobanzile negative nu descurajeaza economisirea in Europa

Europenii continua sa isi pastreze banii in conturi la banci, chiar daca dobanzile incasate sunt la nivelul zero sau negative, reiese dintr-un studiu realizat de cea mai mare firma de colectare de creante din Europa, Intrum Justitia, cu sediu in Stockholm. Pe de alta parte, potrivit Bloomberg, un sfert dintre europeni nu isi pot plati datoriile.

Conform cercetarii, circa 69% dintre europenii intervievati sustin ca isi pastreaza banii in conturi bancare. Studiul, intitulat European Consumer Payment Report, a fost realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni in 21 de tari.

”Dupa criza financiara oamenii au simtit nevoia sa isi creeze o anumita siguranta, chiar daca au mijloace financiare modeste. Cum nu poate fi vorba de castiguri fantastice, probabil cei care isi tin inca banii in banca o fac pentru siguranta”, a explicat directorul general al companiei, Mikael Ericson.


Studiul mai arata ca 26% dintre europeni prefera sa isi pastreze surplusul de bani in numerar, iar alti 16% in actiuni.

Pe de alta parte, numai 14% dintre persoanele intervievate au spus ca apeleaza la fonduri de investitii, 8% isi plaseaza economiile in proprietati imobiliare si 8% in obligatiuni.

Interesant este faptul ca si in Danemarca si Suedia, unde dobanzile bancilor centrale sunt negative, aproape 80% dintre persoanele intervievate, adica mai mult decat media la nivel european, au spus ca isi pastreaza banii in conturi bancare. In Franta, Marea Britanie si Olanda, procentul este de peste 80%, mai reiese din documentul citat

Jumatate dintre europeni spun ca nu isi permit o existenta demna

Cu toate acestea, realizatorii studiului au sesizat si motive de ingrijorare. Documentul arata fragilitatea financiara a multor europeni, la aproape cinci ani de la criza datoriilor din regiune.

Conform realizatorilor cercetarii, circa 27% dintre persoanele intervievate au spus ca uneori nu pot sa isi plateasca datoriile. Dintre acestia, 58% simt ca nu au destui bani pentru o existenta demna.

Din studiu mai reiese ca, in ultimele 12 luni, circa 44% dintre europeni nu au fost capabili sa isi plateasca la timp cel putin o factura, mai ales din cauza lipsei de bani. Cea mai grava situatie este in Grecia, unde 76% dintre familii nu reusesc sa achite la timp facturile.

Multi locuitori din UE vor sa emigreze

Dupa ani de zile de masuri monetare extraordinare de sprijin pentru sistemele financiare, multi europeni se intreaba daca le-ar fi fost mai bine daca ar fi trait in alta parte, mai spus realizatorii analizei.

Astfel, la nivelul Europei, 24% dintre participantii la studiu au spus ca vor sa se mute pentru a scapa de problemele financiare din tarile lor.

In acelasi timp, in Marea Britanie, 29% dintre persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani au declarat ca s-ar gandi sa plece din tara, posibil ca reactie la decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, potrivit Intrum Justitia. In urma cu un an, doar 13% dintre tinerii britanici au spus ca vor sa plece.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus