Dobanzile negative nu descurajeaza economisirea in Europa

Europenii continua sa isi pastreze banii in conturi la banci, chiar daca dobanzile incasate sunt la nivelul zero sau negative, reiese dintr-un studiu realizat de cea mai mare firma de colectare de creante din Europa, Intrum Justitia, cu sediu in Stockholm. Pe de alta parte, potrivit Bloomberg, un sfert dintre europeni nu isi pot plati datoriile.

Conform cercetarii, circa 69% dintre europenii intervievati sustin ca isi pastreaza banii in conturi bancare. Studiul, intitulat European Consumer Payment Report, a fost realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni in 21 de tari.

”Dupa criza financiara oamenii au simtit nevoia sa isi creeze o anumita siguranta, chiar daca au mijloace financiare modeste. Cum nu poate fi vorba de castiguri fantastice, probabil cei care isi tin inca banii in banca o fac pentru siguranta”, a explicat directorul general al companiei, Mikael Ericson.


Studiul mai arata ca 26% dintre europeni prefera sa isi pastreze surplusul de bani in numerar, iar alti 16% in actiuni.

Pe de alta parte, numai 14% dintre persoanele intervievate au spus ca apeleaza la fonduri de investitii, 8% isi plaseaza economiile in proprietati imobiliare si 8% in obligatiuni.

Interesant este faptul ca si in Danemarca si Suedia, unde dobanzile bancilor centrale sunt negative, aproape 80% dintre persoanele intervievate, adica mai mult decat media la nivel european, au spus ca isi pastreaza banii in conturi bancare. In Franta, Marea Britanie si Olanda, procentul este de peste 80%, mai reiese din documentul citat

Jumatate dintre europeni spun ca nu isi permit o existenta demna

Cu toate acestea, realizatorii studiului au sesizat si motive de ingrijorare. Documentul arata fragilitatea financiara a multor europeni, la aproape cinci ani de la criza datoriilor din regiune.

Conform realizatorilor cercetarii, circa 27% dintre persoanele intervievate au spus ca uneori nu pot sa isi plateasca datoriile. Dintre acestia, 58% simt ca nu au destui bani pentru o existenta demna.

Din studiu mai reiese ca, in ultimele 12 luni, circa 44% dintre europeni nu au fost capabili sa isi plateasca la timp cel putin o factura, mai ales din cauza lipsei de bani. Cea mai grava situatie este in Grecia, unde 76% dintre familii nu reusesc sa achite la timp facturile.

Multi locuitori din UE vor sa emigreze

Dupa ani de zile de masuri monetare extraordinare de sprijin pentru sistemele financiare, multi europeni se intreaba daca le-ar fi fost mai bine daca ar fi trait in alta parte, mai spus realizatorii analizei.

Astfel, la nivelul Europei, 24% dintre participantii la studiu au spus ca vor sa se mute pentru a scapa de problemele financiare din tarile lor.

In acelasi timp, in Marea Britanie, 29% dintre persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani au declarat ca s-ar gandi sa plece din tara, posibil ca reactie la decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, potrivit Intrum Justitia. In urma cu un an, doar 13% dintre tinerii britanici au spus ca vor sa plece.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus