Dobanda cheie ramane neschimbata, punand presiune pe costul creditelor in lei

Banca Nationala a decis sa nu modifice rata dobanzii de politica monetara in prima sedinta a anului 2013. Nivelul actual, de 5,25%, a ramas neschimbat de aproape un an.


BNR ramane prudenta in ceea ce priveste politica monetara si prefera pasii mici in detrimentul unor schimbari mai ferme. De altfel, tocmai din aceasta cauza, banca centrala a fost deseori criticata.

Spre exemplu, din martie 2010, cand atingea un nivel de 6,50%, dobanda cheie a scazut gradual, la interval de cateva luni. cu doar 0,25 procente de fiecare data, in timp ce au existat opinii ca o miscare mai puternica ar fi ajutat economia mai mult.

Pe de alta parte, BNR a schimbat tonul in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii si a mentionat ca urmeaza o perioada de gestionare “adecvata”, comparativ cu o gestionare “ferma”, termen indicat anterior.

Analistii considera insa ca cererea mare de lichiditate va adanci pozitia de creditor a BNR si, daca situatia nu va fi gestionata corect, va exista o presiune pe aceasta zona ceea ce va face ca dobanzile sa urce.

Vestile nu sunt bune pentru cei care au sau isi doresc sun credit in lei. Cum costurile sunt direct legate de evolutiile Robor, o crestere a dobanzilor interbancare va face ca imprumuturile sa devina mai scumpe.

Deja ratele Robor au urcat pe principalele scadente cu cel putin 0,5 procente fata de nivelurile inregistrate in vara anului 2012. Comcomitent, si oferta bancilor a cunoscut o evolutie similara.

Spre exemplu, pentru un credit ipotecar in lei, DAE mediu a urcat din iulie 2012 pana la finalul anului cu 0,6 procente, conform datelor Conso.ro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus