Dobanda cheie ramane neschimbata, punand presiune pe costul creditelor in lei

Banca Nationala a decis sa nu modifice rata dobanzii de politica monetara in prima sedinta a anului 2013. Nivelul actual, de 5,25%, a ramas neschimbat de aproape un an.


BNR ramane prudenta in ceea ce priveste politica monetara si prefera pasii mici in detrimentul unor schimbari mai ferme. De altfel, tocmai din aceasta cauza, banca centrala a fost deseori criticata.

Spre exemplu, din martie 2010, cand atingea un nivel de 6,50%, dobanda cheie a scazut gradual, la interval de cateva luni. cu doar 0,25 procente de fiecare data, in timp ce au existat opinii ca o miscare mai puternica ar fi ajutat economia mai mult.

Pe de alta parte, BNR a schimbat tonul in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii si a mentionat ca urmeaza o perioada de gestionare “adecvata”, comparativ cu o gestionare “ferma”, termen indicat anterior.

Analistii considera insa ca cererea mare de lichiditate va adanci pozitia de creditor a BNR si, daca situatia nu va fi gestionata corect, va exista o presiune pe aceasta zona ceea ce va face ca dobanzile sa urce.

Vestile nu sunt bune pentru cei care au sau isi doresc sun credit in lei. Cum costurile sunt direct legate de evolutiile Robor, o crestere a dobanzilor interbancare va face ca imprumuturile sa devina mai scumpe.

Deja ratele Robor au urcat pe principalele scadente cu cel putin 0,5 procente fata de nivelurile inregistrate in vara anului 2012. Comcomitent, si oferta bancilor a cunoscut o evolutie similara.

Spre exemplu, pentru un credit ipotecar in lei, DAE mediu a urcat din iulie 2012 pana la finalul anului cu 0,6 procente, conform datelor Conso.ro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus