Dobanda cheie ramane neschimbata, punand presiune pe costul creditelor in lei

Banca Nationala a decis sa nu modifice rata dobanzii de politica monetara in prima sedinta a anului 2013. Nivelul actual, de 5,25%, a ramas neschimbat de aproape un an.


BNR ramane prudenta in ceea ce priveste politica monetara si prefera pasii mici in detrimentul unor schimbari mai ferme. De altfel, tocmai din aceasta cauza, banca centrala a fost deseori criticata.

Spre exemplu, din martie 2010, cand atingea un nivel de 6,50%, dobanda cheie a scazut gradual, la interval de cateva luni. cu doar 0,25 procente de fiecare data, in timp ce au existat opinii ca o miscare mai puternica ar fi ajutat economia mai mult.

Pe de alta parte, BNR a schimbat tonul in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii si a mentionat ca urmeaza o perioada de gestionare “adecvata”, comparativ cu o gestionare “ferma”, termen indicat anterior.

Analistii considera insa ca cererea mare de lichiditate va adanci pozitia de creditor a BNR si, daca situatia nu va fi gestionata corect, va exista o presiune pe aceasta zona ceea ce va face ca dobanzile sa urce.

Vestile nu sunt bune pentru cei care au sau isi doresc sun credit in lei. Cum costurile sunt direct legate de evolutiile Robor, o crestere a dobanzilor interbancare va face ca imprumuturile sa devina mai scumpe.

Deja ratele Robor au urcat pe principalele scadente cu cel putin 0,5 procente fata de nivelurile inregistrate in vara anului 2012. Comcomitent, si oferta bancilor a cunoscut o evolutie similara.

Spre exemplu, pentru un credit ipotecar in lei, DAE mediu a urcat din iulie 2012 pana la finalul anului cu 0,6 procente, conform datelor Conso.ro.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus