top banner

Denominarea, lectie pentru adoptarea euro

07 Iulie 2015 | Autor: Conso

Denominarea monedei nationale a fost un succes, insa nu fara emotii avand in vedere ca, potrivit unui sondaj derulat la acea data, o treime din populatie era reticenta la o astfel de masura. Cu trecerea la euro va fi chiar mai complicat, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In cadrul unui simpozion derulat la Banca Nationala a Romaniei (BNR), guvernatorul a vorbit despre pregaturile pentru denominare, despre derularea procesului si, mai ales, depsre cum au mers lucrurile dupa momentul taierii celor patru zerouri din coada leului.
"Suntem la ora de bilant: am indrazneala sa spun ca actiunea a fost bine pregatita si, in final, a fost o actiune de succes. S-a castigat foarte mult la nivelul societatii prin simplificare (prin denominare n.r.). In economie s-a castigat credibilitate si increderea intr-un nou inceput. In 2005, Romania se despartea de o lunga perioada inflationista si intra pe o curba a productivitatii si profitabilitatii", a subliniat guvernatorul BNR.
Pe de alta parte, Mugur Isarescu este de parere ca trebuie sa invatam o lectie din aceasta masura complexa, mai ales in perspectiva adoptarii euro.
"Succesul depinde esential de o pregatire temeinica, asta apropo de euro. Nici nu stiu ce cuvinte sa mai folosesc... trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional", a explicat guvernatorul BNR.
Mai mult, seful bancii centrale sustine ca o astfel de masura trebuie foarte bine explicata societatii, pe fiecare categorie in parte, pentru ca un fenomen de panica poate fi declansat de o scanteie mica.
"In contextul complexitatii lumii moderne, cu multe canale de transmitere a informatiilor, orice infatuare se plateste. Orice pozitie de aroganta din partea guvernantilor de genul "Astia nu inteleg...le spunem de zece ori un lucru.." o astfel de pozitie este perdanta", a mai spus seful bancii centrale. 
El a amintit de un sondaj derulat la inceputul anului 2005, pentru pregatirea denominarii monedei nationale, in care romanii  erau intrebati care este parerea lor despre denominare. "Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut. Aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor”, a mai spus seful BNR.
Astfel, in opinia sa, se demonstreaza ca un proces relativ mai simplu decat trecerea la euro, cel de denominare, poate crea probleme.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul