top banner

Declaratie unica pentru contributiile sociale si impozitul pe venit

10 Ianuarie 2011 | Autor: Conso

Incepand din 2011, angajatorii vor depune o singura declaratie pentru contributiile sociale si impozitul pe venit. Declaratia unica inlocuieste cele cinci declaratii care erau obligatorii pana acum.
Declaratia unica inlocuieste cele doua declaratii care se depuneau lunar la unitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), precum si declaratiile depuse la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Declaratia unica se va depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea. In consecinta, primul termen de depunere este 25 februarie, pentru veniturile aferente lunii ianuarie.
Declaratia se depune sub forma unui fisier PDF la care se ataseaza fisierul XML cu datele necesare. Depunerea online se face insa doar pe baza unui certificat electronic, eliberat conform legislatiei in vigoare si al carui cost anual se ridica in prezent la aproximativ 50 de euro.
Cei care nu detin un astfel de certificat se pot prezenta la ghiseele Administratiei Financiare de care apartin cu documentele in format electronic, stocate pe un CD. Aceasta alternativa nu va fi insa disponibila decat pana la data de 1 iulie 2011.
Reprezentantii Ministerului Finantelor Pulbice si cei ai ANAF sfatuiesc contribuabilii sa depuna inca de la inceput declaratia online, pe portalul e-Romania, pentru a evita aglomeratia. Totusi, avand in vedere ca este posibil ca destul de multi contribuabili sa opteze in prima faza pentru prezentarea la ghiseu, autoritatile vor acredita si alte institutii pentru primirea, inregistrarea si validarea declaratiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul