top banner

Declaratie unica pentru contributiile sociale si impozitul pe venit

10 Ianuarie 2011 | Autor: Conso

Incepand din 2011, angajatorii vor depune o singura declaratie pentru contributiile sociale si impozitul pe venit. Declaratia unica inlocuieste cele cinci declaratii care erau obligatorii pana acum.
Declaratia unica inlocuieste cele doua declaratii care se depuneau lunar la unitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), precum si declaratiile depuse la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Declaratia unica se va depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea. In consecinta, primul termen de depunere este 25 februarie, pentru veniturile aferente lunii ianuarie.
Declaratia se depune sub forma unui fisier PDF la care se ataseaza fisierul XML cu datele necesare. Depunerea online se face insa doar pe baza unui certificat electronic, eliberat conform legislatiei in vigoare si al carui cost anual se ridica in prezent la aproximativ 50 de euro.
Cei care nu detin un astfel de certificat se pot prezenta la ghiseele Administratiei Financiare de care apartin cu documentele in format electronic, stocate pe un CD. Aceasta alternativa nu va fi insa disponibila decat pana la data de 1 iulie 2011.
Reprezentantii Ministerului Finantelor Pulbice si cei ai ANAF sfatuiesc contribuabilii sa depuna inca de la inceput declaratia online, pe portalul e-Romania, pentru a evita aglomeratia. Totusi, avand in vedere ca este posibil ca destul de multi contribuabili sa opteze in prima faza pentru prezentarea la ghiseu, autoritatile vor acredita si alte institutii pentru primirea, inregistrarea si validarea declaratiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul