top banner

Curtea de Conturi: Bancile, privilegiate de stat

09 Februarie 2016 | Autor: Conso

Curtea de Conturi contrazice reprezentantii sistemului bancar care, de ani buni, sustin ca bancile nu au apelat la fonduri publice in perioada de criza. Poate nu au apelat, dar le-au primit, sub forma dobanzilor obtinute pentru imprumuturile acordate statului, piata pe care au avut exclusivitate.
Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, datoria publica guvernamentala interna a fost detinuta integral de sectorul bancar privat, in perioada 2012-2014, creandu-se, astfel, un cerc vicios intre datoria publica si consolidarea bancara.
"Apreciem ca, in calitatea lor de depozitari ai resurselor financiare ale populatiei si ale societatilor comerciale, bancile detin o pozitie privilegiata pe piata", noteaza Curtea de Conturi
CC: MFP a asigurat bancilor un venit sigur din active fara risc
Mai mult, institutia de stat spune ca „Ministerul Finantelor Publice (MFP) a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente in active fara risc".
In aceste conditii, Curtea de Conturi recomanda MFP sa emita titluri de stat pentru populatie, in scopul largirii bazei de investitori, a sustinerii pietei titlurilor de stat si promovarii comportamentului de economisire pe termen lung.
Tilurile pentru populatie, cronica unui esec asteptat
Finantele au lansat anul trecut o oferta de titluri de stat pentru populatie, prin Bursa de Valori Bucuresti, insa aceasta a fost subscrisa doar in proportie de 65%, in ciuda asteptarilor autoritatilor.
Insa, desi la vremea respectiva, reprezentantii statului pareau a fi inteles care au fost motivele pentru care emisiunea nu a avut succes si au promis ca vor veni cu alte emisiuni mai accesibile, nu s-a mai intamplat nimic in aceasta directie.
"Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu colegii de la minister, am identificat o serie de aspecte ce pot fi imbunatatite la viitoarele emsiuni precum o denominare mai mica, de 100 de lei, prelungirea maturitatii precum si revizuirea modalitatii de stabilire a dobanzii. Urmeaza o perioada de evaluare a acestei emisiuni pentru ca apoi sa revenim cu o strategie privind emsiunile viitoare destinate populatiei", declara secretarul de statul in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, la acel moment.
Titlurile emise de stat pentru persoane fizice au avut o valoare nominala de 1.000 de lei, considerata mult prea mare, o maturitate de doi ani si o modalitate complicata de stabilire a dobanzii.
MFP trebuie sa atraga mai multi investiori nonbancari
In plus, Curtea de Conturi recomanda MFP extinderea bazei de investitori pe piata locala a titlurilor de stat si prin cresterea ponderii investitorilor nerezidenti si nonbancari.
Datoria publica a Romaniei a manifestat o tendinta de crestere continua, ajungand la o valoare de 295.579 milioane lei (65.947 milioane euro), la 31 decembrie 2014, fata de nivelul de 240.843 milioane lei (54.382 milioane euro), inregistrat la 31 decembrie 2012, se mai arata in raportul Curtii de Conturi, pe 2014.
Datoria publica a crescut cu cate 10% pe an in 2012 si 2013
"In anul 2013, cresterea inregistrata de datoria publica a fost de 10,92% fata de anul 2012, ajungand, in anul 2014, la 10,64% fata de anul 2013, fapt care a atras, in mod inevitabil, sporirea dobanzilor aferente, precum si a cheltuielilor publice totale", precizeaza raportul citat.
Institutia mai precizeaza ca, pentru mentinerea datoriei publice la un nivel rezonabil, este necesara accelerarea ritmului de crestere economica la un nivel mai ridicat fata de cel prezent si diminuarea deficitului bugetar.
Raportata la PIB, datoria publica a crescut de la 40,4% in anul 2012, la 41,9% in anul 2013, pentru ca in anul 2014 sa ajunga la 44,1%.
Mai mult, Curtea de Conturi mai arata ca in perioada 2012-2014, cresterea datoriei publice a depasit nevoia de finantare a deficitului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul