top banner

Cum va actiona BNR impotriva majorarii de TVA?

02 Iulie 2010 | Autor: Marius Serban

Cresterea cotei de TVA de la 19% la 24% a facut ca preturile bunurilor de consum sa urce instantaneu de la 1 iulie. BNR a dat de inteles ca nu va incerca sa lupte impotriva majorarii imediate a preturilor, dar va interveni pentru a limita efectele de runda a doua. Ce inseamna acest lucru?
Aplicarea unei cotei de TVA de 24% in loc de 19% face ca preturile sa creasca automat cu 4,2%, in cazul in care comerciantii transmit integral asupra clientilor povara fiscala. Amplitudinea ar putea sa fie insa usor limitata de faptul ca economia se afla inca in recesiune, iar cererea de consum este destul de scazuta.
Prin urmare, este posibil ca anumite companii sa-si asume o parte din majorarea de TVA, prin diminuarea marjei de profit, cu scopul de a-si conserva vanzarile.
Ungaria s-a aflat in aceeasi situatie
Ungaria a trecut acum un an printr-o experienta similara. De la 1 iulie 2009, guvernul maghiar a decis sa majoreze cota de TVA tot cu 5 puncte procentuale (de la 20% la 25%). Drept urmare, preturile au crescut in luna in care s-a majorat TVA cu 1,3%, potrivit bancii centrale a Ungariei. Asa cum s-a observat, cresterea taxelor a fost transmisa doar partial in preturile bunurilor de consum.
Ulterior, insa, inflatia a continuat sa creasca. In termeni anuali, a urcat de la 5,1% (in luna majorarii taxelor) pana la 6,4% in ianuarie 2010. Cresterile ulterioare ale preturile  - care apar dupa efectul imediat al majorarii de TVA – sunt numite efecte de runda a doua. Acestea pot sa apara si la noi, iar
BNR va incerca sa le contracareze.
Prin urmare, simpla crestere a preturilor din cauza TVA nu va impune o actiune din partea BNR, cum ar fi majorarea dobanzii. Daca insa cresterea taxelor va impulsiona noi majorari de preturi, atunci probabil ca politica monetara va deveni mai restrictiva.
Efecte in lant
Preturile s-ar putea majora ulterior indirect daca firmele vor cauta sa compenseze cresterea costurilor prin majorarea preturilor, conducand la o reactie in lant. Sau sindicatele ar putea cere noi majorari salariale pentru a compensa scaderea puterii de cumparare. Acest lucru ar creste costurile companiilor, ce se vor regasi mai tarziu in preturi mai inalte.
Un alt efect ar consta in deteriorarea anticipatiilor inflationiste. Daca agentii economici se asteapta ca preturile sa creasca la nivelul economiei, ei vor fi tentati sa majoreze automat propriile preturi.
Efectele de runda a doua sunt, in special, mai puternice atunci cand se creeaza fluctuatii mari ale preturilor intr-un interval foarte scurt. Experienta internationala arata ca de multe ori, in cazul majorarii de TVA, o parte din preturi se ajusteaza cu anticipatie, pana la cresterea efectiva a taxelor. In acest fel, se evita formarea unor fluctuatii mari ale preturilor intr-un interval scurt, limitand efectele de runda a doua.
Cum la noi, anuntul privind majorarea cotei de TVA a venit cu foarte putin timp inainte de implementare, fara sa existe o perioada de acomodare, riscul unor efecte de runda a doua mai intense nu este de neglijat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul