top banner

Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

20 Decembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?
Institutul de Statistica a raportat pentru luna noiembrie o inflatie an la an de 7,8%. Cum in intervalul octombrie 2020-octombrie 2021 cresterea preturilor fusese de 7,9%, multi au fost surprinsi. Sa fie efectul majorarilor, timide de altfel, de dobanda din partea BNR? 

Misterul asteriscului

Misterul a fost dezlegat repede privind mai atent pe comunicatul INSSE unde in dreptul energiei electrice si gazelor aparea un mic asterisc. Aflam astfel ca metodologia de calcul a tinut cazul acolo de schema de compensare stabilita de Guvern pentru sezonul rece. 

Astfel, fata de octombrie 2021, energia electrica se ieftinea masiv, avand o valoare de 87,8 puncte raportat la valoarea conventionala de 100 a lunii anterioare (ieftinire de 12% deci) iar gazele naturale aveau o crestere de numai 2,2% fata de luna anterioara (in octombrie se scumpeau insa cu 21% fata de septembrie). 

Sa amintim ca in octombrie, energia electrica avea o crestere de 23% fata de octombrie 2020 iar gazele naturale urcau cu 46% in vreme ce dupa noua raportare, avem o scumpire a electricitatii fata de noiembrie 2020 de numai 8%. 

Cum ponderea electricitatii in cosul inflatiei este de 4,6%, cine taie avansul preturilor cu 15 puncte procentuale obtine o influenta asupra indicelui preturilor de consum de 0,6%. Si in acest fel avem explicatia reducerii dinamicii cresterii preturilor in noiembrie, de la 7,9% la 7,8%.

De ce este discutabila aceasta metodologie?

Desi romanii vor beneficia incepand din noiembrie de efectele schemelor de plafonare a preturilor, facturile care sa consfiinteasca acest fapt vor veni mai tarziu, in decembrie (unele in ianuarie). 

Astfel incat scaderea anticipata a preturilor este neconforma cu realitatea...facturilor la zi. Apoi, nu toata lumea beneficiaza de efectele acestor compensari, ci numai anumite categorii de consumatori.

Nu in ultimul rand, metodologia luata in calcul de INSSE distorsioneaza suplimentar perceptia ponderilor cheltuielilor cu utilitatile in conditiile in care ponderea gazelor si energiei electrice in cosul inflatiei se stabileste cu un decalaj de cateva luni bune fata de prezent, in urma unor anchete privind obiceiurile de consum care se fac periodic. Cu alte cuvinte, pe gaze si energie electrica se cheltuie in prezent mai mult de 4,6%, respectiv 3% din totalul cheltuielilor monitorizate.

La ce bun sa ne grabim deci sa scadem contributia gazelor si energiei electrice la inflatie daca peste jumatate de an, cand nu vor mai functiona nici scheme de compensare, iar anchetele Statristicii vor masura exact cat de mari sunt cheltuielile cu utilitatile, aceste ponderi vor creste substantial? 

Sigur, statul are momentan un avantaj din reducerea scriptica a inflatiei din noiembrie, dobanzile la care se imprumuta acesta din piata interna reflectand evolutia inflatiei. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia
Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern ce limiteaza preturile la energia electrica si gazele naturale in intervalul aprilie 2022-martie 2023, comparatoarele ANRE afiseaza inca preturile mari pre-OUG in multe cazuri.

05 Apr 2022 | Banii si economia
Vom avea preturi reglementate la energie dar peste cele din prezent

Vom avea preturi reglementate la energie dar peste cele din prezent

Guvernul a aprobat vineri ordonanta de urgenta ce prevede introducerea unor preturi maximale valabile pana in 31 martie 2023, acestea urmand sa inlocuiasca actuala schema de plafonare si compensare pentru consumatorii casnici.

21 Mar 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul