top banner

Creste salariul minim, cresc disputele pe marginea sa

10 Decembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Guvernul a anuntat ca salariul minim pe economie va creste de la 900 la 975 lei din ianuarie urmand sa ajunga la 1050 din iulie 2015. Motiv de nemultumire printre angajatorii privati si de scrisori deschise din mediul academic apropiat acestora.
Pe langa salariul minim, Executivul va majora de anul viitor si pensiile cu 5%. Prin presa a circulat recent o scrisoare deschisa semnata de mai multi profesori, analisti si manageri care afirma in esenta ca o crestere a salariului minim duce la o crestere a somajului si ca aceasta decizie afecteaza in special tinerii si muncitorii slab calificati care vor gasi cu greu un angajator care sa le plateasca un salariu de 1.000 lei.
Are acoperire o astfel de argumentatie? Mai intai sa observam ca salariul minim nu este un concept romanesc si ca se practica si in economiile dezvoltate. E bine ca Romania foloseste mai des (de la 700 lei in 2012 salariul minim a ajuns la 900 lei in prezent si va atinge 1050 lei in 2015) aceasta parghie?
Cel mai bun indiciu pentru oferirea unui raspuns corect la aceasta intrebare este raportul intre preturi si venituri in economiile dezvoltate si in Romania. Cum preturile s-au cam egalizat in timp ce veniturile sunt inca mult sub cele din statele dezvoltate, cresterea salariului minim (va acompania majorari si la alte venituri) este o modalitate de reducere a decalajelor.
Sa nu uitam in plus ca peste 65% din salariati au venituri sub salariul mediu pe economie fiind deci mult mai apropiati de salariul minim. In plus, numarul celor afectati pozitiv de cresterea salariului minim ar putea fi sensibil mai mare decat victimele acestuia (tineri care isi gasesc mai greu loc de munca, precum in exemplul adus in discutie in scrisoarea deschisa).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul