top banner

Creste salariul minim, cresc disputele pe marginea sa

10 Decembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Guvernul a anuntat ca salariul minim pe economie va creste de la 900 la 975 lei din ianuarie urmand sa ajunga la 1050 din iulie 2015. Motiv de nemultumire printre angajatorii privati si de scrisori deschise din mediul academic apropiat acestora.
Pe langa salariul minim, Executivul va majora de anul viitor si pensiile cu 5%. Prin presa a circulat recent o scrisoare deschisa semnata de mai multi profesori, analisti si manageri care afirma in esenta ca o crestere a salariului minim duce la o crestere a somajului si ca aceasta decizie afecteaza in special tinerii si muncitorii slab calificati care vor gasi cu greu un angajator care sa le plateasca un salariu de 1.000 lei.
Are acoperire o astfel de argumentatie? Mai intai sa observam ca salariul minim nu este un concept romanesc si ca se practica si in economiile dezvoltate. E bine ca Romania foloseste mai des (de la 700 lei in 2012 salariul minim a ajuns la 900 lei in prezent si va atinge 1050 lei in 2015) aceasta parghie?
Cel mai bun indiciu pentru oferirea unui raspuns corect la aceasta intrebare este raportul intre preturi si venituri in economiile dezvoltate si in Romania. Cum preturile s-au cam egalizat in timp ce veniturile sunt inca mult sub cele din statele dezvoltate, cresterea salariului minim (va acompania majorari si la alte venituri) este o modalitate de reducere a decalajelor.
Sa nu uitam in plus ca peste 65% din salariati au venituri sub salariul mediu pe economie fiind deci mult mai apropiati de salariul minim. In plus, numarul celor afectati pozitiv de cresterea salariului minim ar putea fi sensibil mai mare decat victimele acestuia (tineri care isi gasesc mai greu loc de munca, precum in exemplul adus in discutie in scrisoarea deschisa).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul