top banner

Consiliul Fiscal respinge proiectul de Cod Fiscal

31 Martie 2015 | Autor: Conso

Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal aprobat de Guvern. Motivatia consta in faptul ca exista o probabilitate extrem de ridicata ca reducerile de taxe anuntate sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu. In plus, masurile compensatorii anuntate sunt considerate nerealiste.
„Initiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificata si binevenita date fiind modificarile foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, insa reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile”, reiese din opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.
Reducerile ample de taxe si impozite sunt nesustenabile
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat la o conferinta pe teme economice ca masurile de compensare propuse de Guvern sunt nerealiste. Executivul spera ca, in 2016, sa se intoarca la buget 9 miliarde de lei din cele 16 miliarde rezultate in minus din reducerea taxelor.
Consilul Fiscal a estimat ca veniturile suplimentare la buget vor fi de maxim doua miliarde de lei. Ionut Dumitru a mai spus ca, pentru a avea incasari suplimentare de 9 mliarde de lei in 2016, ar trebui sa obtinem o crestere economica de 7%!
In ceea ce priveste reducerea evaziunii fiscale cu 2% din PIB, respectiv 14 miliarde de lei anual, a doua sursa de compensare a scaderii taxelor anuntata de Guvern, presedintele Consiliului Fiscal sustine ca este, de asemenea, nerealista. El a amintit faptul ca, de multi ani incoace, Romania a obtinut o reducere a evaziunii fiscale cu maxim 0,2% din PIB, iar fenomenul ia amploare de la an la an. In prezent, evaziunea fiscala este estimata la aproximativ 16% din PIB.
In aceste conditii, „estimarile Consiliului Fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010”.
Proiectul de Cod Fiscal pericliteaza adoptarea euro in 2019
Potrivit Consiliului Fiscal, asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european.
Mai mult, estimarile prezentate de catre Consiliul Fiscal nu iau in considerare acordul politic recent incheiat de a majora cheltuielile de aparare pana la 2% din PIB pentru cel putin 10 ani incepand cu 2017, de la 0,8% la finele anului 2013, si nici reactia potentiala a pietelor financiare la o deteriorare permanenta, de proportii, a pozitiei structurale a finantelor publice ale Romaniei.
"In plus, este imposibil de conciliat o asemenea evolutie proiectata a pozitiei finantelor publice cu obiectivul anuntat de catre Guvern de adoptare a euro in anul 2019, in conditiile in care estimarile Consiliului Fiscal indica existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in situatia aplicarii noului Cod Fiscal", precizeaza Consiliul Fiscal.
Potrivit Legii Responsabilitatii Fiscale, in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, acestea trebuie sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare. In caz contrar, masura trebuie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul