top banner

Consiliul Fiscal: reducerea cotei unice in Senat nu respecta legea responsabilitatii fiscale

24 Noiembrie 2010 | Autor: Conso

Consiliul Fiscal s-a aratat ingrijorat cu privire la modul in care plenul Senatului a aprobat marti o propunere legislativa de reducere a cotei unice de impozitare de la 16% la 10%.
Consiliul arata ca nu a fost respectata Legea responabilitatii fiscale, care prevede ca propunerile de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare trebuie fie sa aiba avizul Misterului Finantelor Publice si al Consiliului fiscal, fie sa fie insotite de propuneri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare, inainte de a fi supune votului in plen.
In acest sens, avizul Consiliului nu a fost solicitat, iar cel al Guvernului este negativ. In plus, propunerea nu a fost insotita de nicio solutie de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidate, desi consecintele asupra echilibrului bugetar sunt majore.
“In conditiile in care adoptarea unei astfel de masuri ar genera pierderi estimate de venituri bugetare de circa 1% din PIB, Consiliul fiscal considera ca reducerea nivelului impozitului pe venit de la 16% la 10% comporta riscuri semnificative pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in contextul programului economic sustinut de FMI, UE si de Banca Mondiala “, potrivit reprezentantilor Consiliul fiscal.
Acestia precizeaza ca ar fi pusa in pericol respectarea termenului limita 2012 pentru corectarea deficitului excesiv in conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010, reiterată in sedinta acestuia din 19 octombrie 2010.
“O eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales avand in vedere contextul european actual”, a concluzionat Consiliul Fiscal.
In aceste conditii, reprezentantii Consiliului fiscal solicita camerei decizionale – Camera Deputatilor – sa se asigure ca prevederile Legii responsabilitatii fiscale sunt respectate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul