top banner

Consiliul fiscal: Incalcarea Legii Responsabilitatii Fiscale a devenit regula

10 August 2016 | Autor: Conso

Rectificarea bugetara anuntata de Guvern incalca, si in acest an, Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare, avand in vedere ca presupune cresterea cheltuielilor de personal si a celor generale peste plafoanele legale, sustine Consiliul fiscal. Pentru ca aceasta practica a devenit regula, organismul propune modificarea Legii.
Consiliul fiscal sustine ca exista doua variante pentru rezolvarea problemei. Prima, recomandata de Consiliu, se refera la amendarea legii astfel incat derogarile sa nu mai poata fi facute decat in conditii clar stabilite. A doua, pe care Consiliul nu o recomanda, este renuntarea completa la aceste plafoane pe care, oricum, Finantele nu le respecta.
In alta ordine de idei, in opinia publicata de Consiliul fiscal cu privire la rectificarea bugetului pe acest an se apreciaza ca se respecta plafonul de deficit bugetar prevazut prin lege, mentinandu-se soldul bugetar proiectat initial la -20,9 miliarde de lei.
Scepticism cu privire la absorbtia de fonduri europene
Totusi, pentru a permite majorarile de cheltuieli necesare, autoritatile au fost nevoite sa majoreze si estimarile privind veniturile. Astfel, se suplimenteaza semnificativ, in suma egala, atat veniturile, cat si cheltuielile bugetare (+3,757 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB).
In privinta veniturilor, Consiliului fiscal sustine ca revizuirile ascendente semnificative „apar drept fundamentate din perspectiva performantei efective la zi, rezultate ale unei cresteri economice efective”, bazata pe consum, fapt care va impulsiona incasarile de venituri din impozite indirecte.
Pe de alta parte, Consiliul apreciaza ca exista riscul unor incasari inferioare la capitolul venituri nefiscale si cele din contributii sociale. Dar acestea urmeaza sa se compenseze cu veniturile din accize, taxe vamale, impozit pe profit si salarii, estimate cu prudenta.
„In acelasi timp, Consiliul fiscal este extrem de sceptic ca nivelul propus pentru intrarile din fonduri post-aderare aferente exercitiului financiar 2014-2020 este realizabil, in conditiile in care la finele primului semestru veniturile corespunzatoare (680,1 milioane de lei) reprezentau doar 5,1% din suma bugetata pentru intregul an (12,8 miliarde lei)”, se subliniaza in opinia citata.
Deficitele bugetare apropiate de 3% sunt contraindicate
Pe de alta parte, Consiliul fiscal apreciaza ca incadrarea in tinta de deficit bugetar pe anul in curs, in contextul metinerii parametrilor actuali ai politicii fiscal-bugetare este posibila, iar balanta riscurilor apare drept echilibrata.
„Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi reitereaza opinia exprimata cu ocazia aprobarii bugetului pe anul 2016, anume ca deficite bugetare apropiate de 3% din PIB in 2016 si chiar de peste 3% din PIB estimate pentru 2017 (intr-un scenariu de nemodificare a politicilor economice), in conditiile unei cresteri economice mai mari decat cea potentiala, sunt contraindicate, politica fiscal-bugetara fiind una pro-ciclica, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul