top banner

Consiliul fiscal: Economiile din 2016 nu pot sustine salarii majorate permanent

11 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Amendamentele referitoare la cresterile salariale adoptate in Parlament nu pot fi acoperite de economiile realizate in 2016, pe seama neexecutarii cheltuielilor de investitii, sustine Consiliul Fiscal. Potrivit presedintelui Consiliului, aceste economii sunt temporare, iar majorarile salariale, permanente.
”Executia bugetara pentru anul curent indica faptul ca un deficit mai mic, conform metodologiei nationale, este probabil, mai ales ca urmare a unei subexecutii la nivelul cheltuielilor de investitii pentru proiectele finantate din fonduri europene aferente exercitiului financiar 2014-2020, care apare drept inevitabila”, se arata intr-o opinie a Consiliului fiscal, emisa la solicitarea Ministerului Finantelor Publice.
Cheltuielile de investitii ar fi de preferat sa se redreseze
Mai mult decat atat, o astfel de evolutie nici nu este de dorit. ”Spatiul fiscal relativ la tinta de deficit avand aceasta sursa nu este decat unul temporar si existenta acestuia nu poate fi extrapolata in 2017, implementarea proiectelor de investitii cu finantare europeana conform noului exercitiu financiar fiind probabil a se accelera substantial in anii viitori. Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale” , se mai arata in documentul citat, semnat de presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.
Potrivit opiniei, aceste majorari, care presupun un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei, ar determina cresterea deficitului bugetar, in lipsa unor masuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor, cu cel putin 0,25% din PIB in anul 2017.
”Programul de Convergenta 2016 - 2019 si ultima Strategie fiscal-bugetara estimau deficite de 2,9% din PIB pentru 2017, situate asadar in imediata vecinatate a pragului unde ar putea interveni declansarea procedurii de deficit excesiv, in conditiile in care pentru anul viitor sunt prevazute, prin Codul Fiscal adoptat in 2015, reduceri suplimentare de impozite indirecte (TVA de la 20% la 19% si eliminarea supraaccizei la carburanti si a taxei pe constructiile speciale -n.r.). Cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene indica o majorare a deficitului de la 2,8% in 2016 la 3,2% in 2017, fara sa includa impactul amendamentelor generatoare de majorari salariale ori al altor reduceri de taxe adoptate recent de Parlament (si aflate la promulgare)”, se mai arata in opinia citata.
Asadar, exista deja un risc substantial ca nivelul de referinta de 3% din PIB pentru deficitul bugetar sa fie depasit, mai noteaza Consiliul fiscal.
”Amendamentele propuse, in lipsa unor masuri compensatorii, cresc considerabil acest risc, antrenand o vulnerabilizare suplimentara a unei pozitii fiscale deja neconforme cu principiul responsabilitatii fiscale intr-un context international mai complicat si mai volatil”, mai spun reprezentantii Consiliului.
Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, incalcata din nou
In plus, ei atrag atentia asupra faptului ca actul normativ promovat in Parlament incalca, odata in plus, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare care interzice promovarea unor acte normative care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar cu mai putin de 180 de zile (sase luni) inainte de expirarea mandatului Guvernului.
Legea de promovare a Ordonantei de Guvern 20/2016 a fost adoptata de Parlament cu numeroase amendamente care introdus majorari salariale in sectorul bugetar cu mult peste cele prevazute de Ordonanta. Guvernul a anuntat, insa, ca va contesta Legea la Curtea Constitutionala, pe motiv ca masurile respective nu pot fi sustinute din punct de vedere bugetar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul