Consiliul fiscal: Economiile din 2016 nu pot sustine salarii majorate permanent

Amendamentele referitoare la cresterile salariale adoptate in Parlament nu pot fi acoperite de economiile realizate in 2016, pe seama neexecutarii cheltuielilor de investitii, sustine Consiliul Fiscal. Potrivit presedintelui Consiliului, aceste economii sunt temporare, iar majorarile salariale, permanente.

”Executia bugetara pentru anul curent indica faptul ca un deficit mai mic, conform metodologiei nationale, este probabil, mai ales ca urmare a unei subexecutii la nivelul cheltuielilor de investitii pentru proiectele finantate din fonduri europene aferente exercitiului financiar 2014-2020, care apare drept inevitabila”, se arata intr-o opinie a Consiliului fiscal, emisa la solicitarea Ministerului Finantelor Publice.

Cheltuielile de investitii ar fi de preferat sa se redreseze

Mai mult decat atat, o astfel de evolutie nici nu este de dorit. ”Spatiul fiscal relativ la tinta de deficit avand aceasta sursa nu este decat unul temporar si existenta acestuia nu poate fi extrapolata in 2017, implementarea proiectelor de investitii cu finantare europeana conform noului exercitiu financiar fiind probabil a se accelera substantial in anii viitori. Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale” , se mai arata in documentul citat, semnat de presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.


Potrivit opiniei, aceste majorari, care presupun un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei, ar determina cresterea deficitului bugetar, in lipsa unor masuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor, cu cel putin 0,25% din PIB in anul 2017.

”Programul de Convergenta 2016 - 2019 si ultima Strategie fiscal-bugetara estimau deficite de 2,9% din PIB pentru 2017, situate asadar in imediata vecinatate a pragului unde ar putea interveni declansarea procedurii de deficit excesiv, in conditiile in care pentru anul viitor sunt prevazute, prin Codul Fiscal adoptat in 2015, reduceri suplimentare de impozite indirecte (TVA de la 20% la 19% si eliminarea supraaccizei la carburanti si a taxei pe constructiile speciale -n.r.). Cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene indica o majorare a deficitului de la 2,8% in 2016 la 3,2% in 2017, fara sa includa impactul amendamentelor generatoare de majorari salariale ori al altor reduceri de taxe adoptate recent de Parlament (si aflate la promulgare)”, se mai arata in opinia citata.

Asadar, exista deja un risc substantial ca nivelul de referinta de 3% din PIB pentru deficitul bugetar sa fie depasit, mai noteaza Consiliul fiscal.

”Amendamentele propuse, in lipsa unor masuri compensatorii, cresc considerabil acest risc, antrenand o vulnerabilizare suplimentara a unei pozitii fiscale deja neconforme cu principiul responsabilitatii fiscale intr-un context international mai complicat si mai volatil”, mai spun reprezentantii Consiliului.

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, incalcata din nou

In plus, ei atrag atentia asupra faptului ca actul normativ promovat in Parlament incalca, odata in plus, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare care interzice promovarea unor acte normative care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar cu mai putin de 180 de zile (sase luni) inainte de expirarea mandatului Guvernului.

Legea de promovare a Ordonantei de Guvern 20/2016 a fost adoptata de Parlament cu numeroase amendamente care introdus majorari salariale in sectorul bugetar cu mult peste cele prevazute de Ordonanta. Guvernul a anuntat, insa, ca va contesta Legea la Curtea Constitutionala, pe motiv ca masurile respective nu pot fi sustinute din punct de vedere bugetar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus