top banner

Comisie de ancheta europeana in cazul Panama Papers

03 Iunie 2016 | Autor: Conso

Parlamentul European (PE) infiinteaza o Comisie de ancheta pentru a analiza dezvaluirile din scandalul Panama Papers, in care sunt implicate sute de banci, importante case de avocatura si majoritatea bogatilor lumii. Presedintii grupurilor politice din PE au convenit, asupra infiintarii acestei Comisii.
”Mandatul Comisiei urmeza sa fie confirmat prin vot in sesiunea plenara a Parlamentului European, astfel incat aceasta isi va incepe activitatea cat mai curand posibil”, se arata intr-un comunicat al Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana (Greens/EFA)
Ca urmare a acestei decizii, co-presedintele Greens/EFA, Philippe Lamberts, a declarat ca demararea unei anchete in acest caz a constituit o prioritate pentru grupul pe care il reprezinta. ”Totodata, apreciem disponibilitatea celorlalte grupuri politice de a trata dezvaluirile din dosarul Panama Papers cu seriozitatea necesara si de a actiona rapid pentru a infiinta o astfel de comisie. Este clar ca regulile actuale ale UE de combatere a  spalarii banilor nu functioneaza corespunzator iar institutiile europene, guvernele si autoritatile au esuat in a-si indeplini atributiile in acest sens. Este absolut necesar sa se deruleze o investigatie cuprinzatoare pentru a se stabili consecintele corespunzatoare de asumat la nivelul UE. Ca institutie europeana aleasa in mod democratic, Parlamentul European are datoria de a investiga amploarea si implicatiile acestor afirmatii, iar ancheta trebuie se inceapa fara intarziere”, a subliniat Philippe Lamberts.
Investigatiile in cazul dezvaluirilor Luxembourg Leaks nu sunt nefinalizate
La randul sau, Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, a subliniat ca aceasta Comisie va avea un mandat cuprinzator si puternic pentru a investiga implicatiile Panama Papers.
”Pe langa alte aspecte, Comisia va investiga cooperarea dintre state, rolul intermediarilor (cum ar fi sistemul financiar si firmele de avocatura), recomandarile internationale de combatere a spalarii banilor si modalitatile de evitare a taxelor sau de evaziune fiscala. Cu investigatiile parlamentare in cazul dezvaluirilor Luxembourg Leaks inca nefinalizate, este de salutat aceasta noua Comisie de ancheta menita sa continue aceste investigatii”, a explicat Giegold.
500 de banci implicate in Panama Papers
Peste 500 de banci din intreaga lume, abia „reabilitate” dupa criza financiara din 2008, sunt implicate in acest nou scandal, in care sunt acuzate ca, impreuna cu mari case de avocatura, au sprijinit persoane influente sa isi ascunda averile de ochiul Fiscului.
Printre acestea se numara si Raiffeisen International si Societe Generale, care detin entitati puternice si pe piata romaneasca.
Scandalul Panama Papers a izbucnit in urma unei investigatii jurnalistice fara precedent, realizata in comun de 107 institutii media si coordonata de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ). Din ancheta reiese ca banci din intreaga lume au apelat la firma de avocatura Mossack Fonseca, din Panama, pentru a infiinta aproximativ 15.600 de societati-paravan pentru clientii lor.
In total, in documentele intitulate „Panama Papers”, sunt mentionate peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale, prin care bogatii lumii reuseau sa evite plata taxelor in statele in care obtineau respectivele venituri.
Potrivit documentelor, care provin dintr-o serie de scurgeri de informatii chiar de la firma de avocatura, cele mai multe solicitari pentru infiintarea unor astfel de societati (peste 2.300) au venit din partea grupului bancar britanic HSBC Holdings.
Evident, bancile, in marea lor majoritate, au negat implicarea in astfel de actiuni, sau si-au justificat actiunile ca fiind legale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul