top banner

Comisia Europeana vede mai bine economia Romaniei

06 Februarie 2015 | Autor: Conso

Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,7%, fata de avansul de 2,4% pe care il preconiza in luna noiembrie, conform previziunilor de iarna publicate joi de executivul comunitar.
“Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana peste potential la 2,7% in 2015 si 2,9% in 2016, sustinuta de cererea interna si revenirea graduala a economiei globale. Consumul privat este asteptat sa ramana robust, pe masura ce cresterea salariilor, inflatia scazuta, scaderea dobanzilor si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii sunt factori care sustin puterea de cumparare a gospodariilor”, se arata in raportul Comisiei Europene.
Executivul comunitar adauga ca dupa doi ani de scadere, atat investitiile private cat si cele publice ar urma sa inceapa sa-si revina. De asemenea, exporturile vor  continua sa creasca in 2015 si 2016, insa importurile vor avansa mai rapid astfel ca aportul exporturilor nete la cresterea economica va fi unul usor negativ in 2016.
Potrivit raportului, riscurile la adresa perspectivei macroeconomice si inflatiei par a fi echilibrate. Printre riscurile care ar putea afecta cresterea economica se numara o accelerare peste asteptari a fenomenului de deleveraging si impactul unei noi deteriorari a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra increderii si perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. In schimb, o cresterea ceonomica mai mare decat cea estimata ar putea fi generata de efectele peste asteptari ale Planului de investitii al UE si implementarea unor noi reforme structurale, se mai arata in raportul CE.
In ceea ce priveste inflatia, Comisia Europeana estimeaza ca aceasta va ramane la un nivel moderat, urmand ca in 2015 sa atinga o medie anuala de 1,2%, in principal datorita scaderii semnificative a preturilor la energie, inflatiei scazute din UE si a expectatiilor  inflationiste scazute. Insa, in 2016, inflatia ar urma sa accelereze pana la 2,5% pe masura ce continua relansarea cererii interne.
Executivul comunitar sustine ca deficitul bugetar va scadea la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB in 2014, in conditiile in care reducerea veniturilor din taxe ar urma sa fie contracarata prin reducerea cheltuielilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul