top banner

Comisia Europeana: Progresele din ultimii 5 ani, amenintate de erorile din ultima luna

18 Iulie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Comisia Europeana a dat publicitatii raportul adoptat in cadrul mecanismului de verificare si cooperare (MCV) privind Romania. Chiar daca s-au facut progrese de la intrarea tarii in cadrul UE, lucrurile sunt departe de a fi finalizate. In plus, tot ceea ce s-a castigat in ultimii 5 ani, este pus sub semnul intrebari de evenimentele din ultima luna.
Raportul dat publicitatii se refera la perioada de 5 ani ulterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si prezinta evaluarea Comisiei privind progresele inregistrate in aceasta perioada, in special privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei.
Progrese au fost facute, dar nu sunt suficiente
Raportul scoate in evidenta progresele facute de Romania, respectiv crearea unei baze pentru modernizarea substantiala a sistemului sau judiciar. Institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au facut dovada unor rezultate convingatoare in instrumentarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, se precizeaza in raport.
De asemenea, sunt aduse ca exemple recentele hotarari ale instantelor in cazuri de coruptie la nivel inalt, chiar daca aceste cazuri au fost printre cele mai sensibile, sistemul judiciar demonstrand astfel capacitatea de a-si afirma independenta.
Cu toate acestea, concluzia raportului este ca obiectivele MCV nu au fost inca atinse. In unele domenii, punerea in aplicare a legilor se afla abia la inceput iar in alte domenii reforma nu este suficient asumata.
5 ani de progrese aproape anulati de o luna de erori
Chiar daca per total raportul nu este favorabil Romaniei, se considera ca tara a facut anumite progrese in reformarea statului dar cea mai mare amenintare o reprezinta ultima luna de guvernare. Comisia a exprimat preocupari serioase privind statul de drept si independenta sistemului judiciar in Romania.
“Intr-un sistem democratic trebuie garantat echilibrul necesar intre puteri. Desi in ultimii 5 ani s-au inregistrat progrese privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei, aceste progrese au fost puse sub semnul intrebarii de evenimentele derulate in ultima luna”, a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Pentru Barroso, controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum si ridica intrebari serioase in ceea ce priveste viitorul reformelor lansate.
Premierul Ponta a raspuns acestor preocupari si a promis sa le remedieze rapid iar Comisia va monitoriza situatia pentru a se asigura asupra respectarii angajamentelor si va adopta, inainte de sfarsitul acestui an, un nou raport in cadrul MCV, pentru a evalua daca s-a raspuns preocuparilor sale si daca a fost restabilit echilibrul democratic.
Tensiunile politice si modul in care a fost exercitata puterea de guvernele Romaniei nu fac altceva decat sa erodeze increderea populatiei, iar deficientele din cadrul reformei sistemului judiciar si al combaterii coruptiei reprezinta aspecte ingrijoratoare. 
Un sondaj Flash Eurobarometru efectuat in luna mai a aratat ca 72% dintre romani cer Comisiei sa continue sa sprijine reforma in Romania pana cand vom atinge standarde comparabile cu cele din alte state membre.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul