top banner

CE: Majorarile salariale reprezinta principalul risc asupra economiei romanesti

03 Mai 2016 | Autor: Conso

Comisia Europeana sustine ca principalul risc la adresa economiei romanesti este reprezentat de cresterile salariale in sectorul bugetar anuntate in contextul alegerilor locale si parlamentare din acest an. Forul european face aceasta precizare in Prognoza de primavara 2016.
"Principalul risc asupra perspectivelor fiscale rezida in initiative legislative suplimentare de majorare a cheltuielilor bugetare inainte de alegerile locale si parlamentare din anul 2016, inclusiv politica salariala in sectorul public", se arata in raportul CE.
De asemenea, dinamica salariala in ansamblu, incluzand si cresterea salariului minim brut pe economie (la 1.250 de lei din 1 mai 2016) ar putea "eroda competitivitatea" Romaniei si in sectorul privat.
"Majorarile salariale din sectorul bugetar si cea a salariului minim pe economie probabil vor cantari negativ asupra competitivitatii si vor domoli crearea de locuri de munca", sustine Comisia Europeana.
Comisia avertizeaza asupra riscului de depasire a deficitului bugetar
Potrivit raportului, deficitul bugetar al tarii ar urma sa creasca la 2,8% in anul 2016, nivel care depaseste tinta de 1,1% asumata de Romania prin MTO (medium term objectives - obiectivele pe termne mediu) la care sa se adauge o marja usoara, de 0,25 puncte procentuale, pentru cofinatarea proiectelor europene. Totusi, deficitul prognozat se inscrie in tinta asumata de Guvernul Ciolos prin legea bugetului de stat pe anul 2016, unde se prevede 2,95% din PIB (pe ESA). 
In schimb, in anul 2017, deficitul ar urma sa creasca la 3,4% din PIB, peste limita de 3%, prevazuta de criteriile de la Maastricht, peste care se declanseaza procedura europeana de deficit excesiv.
Totusi, Comisia a imbunatatit extimarile privind deficitul bugetar al Romaniei, comparativ cu Prognoza de iarna 2016, emisa in luna februarie, in care estima un minus de 3% pe anul 2016 si 3,8% pe 2017.
Pe de alta parte, forul europeana se asteapta ca Romania sa inregistreze a doua cea mai mare crestere economica procentuala din UE in anul 2016, de 4,2%, dupa Irlanda cu 4,9%.
Darea in plata, mentionata din nou la capitolul riscuri pentru economie
Comisia Europeana face referire si la riscurile induse in economia romaneasca de Legea privind darea in plata.
"Riscurile asupra perspectivelor economice au crescut semnificativ din cauza incertitudinii cauzate de adoptarea unei legi de descarcare de datorii, de catre Parlamentul Romaniei, in 13 aprilie. Aceasta lege ar putea avea un impact negativ substantial asupra increderii investitorilor si a pespectivei de creditare, pe orizontul de prognozare (pana in 2017 - n.r.) si mai departe" - sustine Comisia Europeana, in analiza sa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul