top banner

Ce forte se confrunta pe frontul valutar in Romania

03 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Ce forte se confrunta pe frontul valutar in Romania

Foto Unsplash.com

Stabilitatea cursului de schimb leu-euro care dateaza de la inceputul anului 2019 a oferit castiguri nesperate celor care au economisit in lei, dar dezechilibrele in plan macroeconomic s-au adancit intre timp. 
In ianuarie 2019, cursul mediu leu-euro a fost de 4,70 lei. Pe parcursul anului, raportul euro-leu a avut oscilatii reduse, iar cea mai mare valoare a avut-o in decembrie, cand cursul mediu a fost de 4,77 lei/euro.
Si in 2020 am avut stabilitate, desi euro a avansat cu pasi mici tot timpul anului pana la un curs mediu de 4,87 lei/euro in decembrie.
In 2021, oscilatiile cursului mediu au fost de asemenea modeste, iar finalulul anului gasea raportul celor doua valute la cea mai mare valoare din ultimele 12 luni-4,948 lei/euro. 
In 2022, aceeasi poveste, cu un curs mai strans ca niciodata in ultima vreme. Ba chiar am avut o apreciere a leului, de la 4,94 lei/euro in ianuarie, cursul mediu s-a oprit la 4,92 lei/euro in decembrie. Si in jurul acestui nivel se afla si astazi. 
Per total, de la inceptul lui 2019 si pana in decembrie 2022, euro s-a apreciat cu mai putin de 5% in fata leului, o evolutie care a avantajat net pe cei care au economisit in lei, avand in vedere ca dobanzile medii la depozitele la termen in lei cu scadenta intre 6-12 luni se apropiasera de 8% in decembrie 2022, conform raportului lunar BNR, iar dobanzile la depozitele in euro au oscilat intre 1-2% o lunga perioada de timp. 
Considerand o dobanda medie la lei de 5% in acest interval de 4 ani, castigul celor care au economisit in lei in dauna economisirii in euro ar putea depasi 10% net. 
Ce a determinat o asemenea evolutie?
Este evident ca aprecierea din 2022 a venit pe fondul inflatiei foarte mari din Romania, BNR folosind leul ca parghie antiinflationista. Daca si cursul s-ar fi depreciat, inflatia ar fi fost si mai mare, poate la 20%. 
In anii trecuti, leul inregistra o tendinta de depreciere fata de euro, proportionala cu diferenta dintre inflatia din Romania si cea din zona euro. 
Lucrurile s-au schimbat insa radical anul trecut, cand Romania a incheiat 2022 cu o inflatie de 16,4% in vreme ce in zona euro aceasta a fost de 9,2%. Daca se pastra modelul ultimilor ani, ar fi insemnat ca euro sa se aprecieze cu peste 5% si nu sa se deprecieze usor fata de leu cum s-au petrecut lucurile pe teren.
Dincolo de ajutorul dat BNR in lupta cu inflatia, cursul leu-euro pare complet decuplat de realitatile din economie, deficitele de cont curent (ameninta sa depaseasca 10% in acest an) si comercial situandu-se la valori asemanatoare cu cele premergatoare crizei din 2008, cand leul s-a depreciat masiv. 
Va putea Romania sa ramana si cu o moneda stabila si cu dezechilibrele deja amintite? 
Depinde foarte mult in ce ape se vor scalda pietele externe. Pana acum, deprecierile mai mari ale leului s-au produs pe fondul valurilor de panica de pe bursele mari, cand investitorii au cautat refugiu in titlurile de stat ale economiilor puternice (SUA, Germania). 
Daca panica nu revine in pietele externe in 2023, ajustarile dure ale cursului de schimb sunt mai greu de imaginat in 2024, cand Romania va traversa 4 valuri de alegeri. 
Structura economiei romanesti ajuta, paradoxal, leul. Economiile orientate spre export pot forta deprecierea monedelor pentru a-si impulsiona exporturile dar Romania contand mai mult pe consum ar trebui sa protejeze cursul de schimb pentru a-si mentine cererea interna si cresterea economica. 
In ceea ce priveste evolutia cursului euro/leu in 2023, analistii grupati in asociatia CFA Romania estimeaza reluarea deprecierii leului, desi in limite relativ modeste. 
Astfel, 75% dintre membri anticipau la inceputul anului o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni fiind de 5,008 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat era 5,063 lei pentru un euro. 
CFA Romania reuneste profesionisti in investitii, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA) iar in prezent asociatia are 250 de membri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul