top banner

CE face un pas important in reforma TVA

22 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Comisia Europeana face un pas important catre extinderea taxarii inverse, ca parte a reformei comunitare in domeniul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Forul european a inaintat propunerea ca firmele din Uniunea Europeana sa nu mai plateasca TVA in cazul tranzactiilor mari cu alte companii, taxa urmand sa fie platita doar de consumatorul final.
Daca propunerea este acceptata de toate statele membre, pentru vanzarile dintre companii care depasesc 10.000 de euro nu se va mai plati TVA, aceasta urmand sa se aplice doar la ultima vanzare din lant.
Potrivit Comisiei, masura ar urma sa fie aplicata temporar si doar in tarile care vor dori acest lucru.
Decizia vizeaza frauda tip carusel
Decizia Comisiei vine ca urmare a presiunilor venite din partea unor state, in special din partea Cehiei, pentru modificarea reglementarilor in domeniul TVA, pentru a combate fraudele care provoaca bugetelor europene pierderi estimate la 160 de miliarde de euro pe an.
Sistemul este similar cu cel din Statele Unite, unde exista doar o taxa pe vanzari.
In Europa, TVA este aplicata, in prezent tuturor tranzactiilor intre companii din UE pana cand un bun sau un serviciu este vandut consumatorului final.
Insa, potrivit statisticilor oficiale, aproape o treime din veniturile bugetare din statele UE sunt pierdute din cauza fraudelor din vanzarile intre statele UE, cunoscute sub numele de fraude carusel.
Exista, insa, si opinii potrivit carora noul mecanism va reduce veniturile statelor, pentru ca TVA va fi aplicata doar vanzarilor finale, nu si tranzactiilor intermediare.
Insa, companiile platesc de obicei TVA doar pentru valoarea adaugata produsa, iar pentru restul primesc rambursari din partea statului, deci sumele incasate de stat pe lantul intermediar nu sunt semnificative, dar fraudele permise de actualul sistem produc pagube colosale, in opinia unora dintre fiscalisti.
Taxarea inversa, sustinuta si in Romania
Extinderea aplicarii mecanismului taxarii inverse pentru anumite bunuri si servicii are adepti si in Romania. Chiar actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, a declarat, inclusiv intr-o interventie avuta in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice si Financiare - ECOFIN, ca un astfel de mecanism ar putea avea efecte pozitive in combaterea fraudei fiscale.
La randul sau fostul secretar de stat din Finante, Gabriel Biris, este un vechi sustinator al unei astfel de masuri, avand in vedere ca Romania are cel mai mare deficit de colectare a TVA din UE, de aproximativ 40% de mai multa vreme.
"Taxarea inversa nu a fost gandita ca masura de stimulare a mediului de afaceri, ci de combatere a fraudei. Este un efect faptul ca, indirect, ajuta si mediul de afaceri. Efectul imediat ar fi eliminarea completa a fraudei de tip "carusel", pentru ca aceasta se bazeaza pe tratamentul diferit intre achizitiile nationale si cele intracomunitare si permite unui intermediar sa colecteze tot TVA-ul de pe lant, sa cumpere fara TVA si sa revanda cu TVA. Aceasta este principala modalitate de frauda in Europa", sustine Biris.
Mai mult, in opinia lui Biris, in acest moment jumatate din forta de control a inspectiei fiscale lucreaza la solutionarea cererilor de rambursare, iar taxarea inversa ar elibera resurse in administratie pentru alte actiuni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul