CE face un pas important in reforma TVA

Comisia Europeana face un pas important catre extinderea taxarii inverse, ca parte a reformei comunitare in domeniul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Forul european a inaintat propunerea ca firmele din Uniunea Europeana sa nu mai plateasca TVA in cazul tranzactiilor mari cu alte companii, taxa urmand sa fie platita doar de consumatorul final.

Daca propunerea este acceptata de toate statele membre, pentru vanzarile dintre companii care depasesc 10.000 de euro nu se va mai plati TVA, aceasta urmand sa se aplice doar la ultima vanzare din lant.

Potrivit Comisiei, masura ar urma sa fie aplicata temporar si doar in tarile care vor dori acest lucru.

Decizia vizeaza frauda tip carusel

Decizia Comisiei vine ca urmare a presiunilor venite din partea unor state, in special din partea Cehiei, pentru modificarea reglementarilor in domeniul TVA, pentru a combate fraudele care provoaca bugetelor europene pierderi estimate la 160 de miliarde de euro pe an.

Sistemul este similar cu cel din Statele Unite, unde exista doar o taxa pe vanzari.

In Europa, TVA este aplicata, in prezent tuturor tranzactiilor intre companii din UE pana cand un bun sau un serviciu este vandut consumatorului final.

Insa, potrivit statisticilor oficiale, aproape o treime din veniturile bugetare din statele UE sunt pierdute din cauza fraudelor din vanzarile intre statele UE, cunoscute sub numele de fraude carusel.

Exista, insa, si opinii potrivit carora noul mecanism va reduce veniturile statelor, pentru ca TVA va fi aplicata doar vanzarilor finale, nu si tranzactiilor intermediare.

Insa, companiile platesc de obicei TVA doar pentru valoarea adaugata produsa, iar pentru restul primesc rambursari din partea statului, deci sumele incasate de stat pe lantul intermediar nu sunt semnificative, dar fraudele permise de actualul sistem produc pagube colosale, in opinia unora dintre fiscalisti.

Taxarea inversa, sustinuta si in Romania

Extinderea aplicarii mecanismului taxarii inverse pentru anumite bunuri si servicii are adepti si in Romania. Chiar actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, a declarat, inclusiv intr-o interventie avuta in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice si Financiare - ECOFIN, ca un astfel de mecanism ar putea avea efecte pozitive in combaterea fraudei fiscale.


La randul sau fostul secretar de stat din Finante, Gabriel Biris, este un vechi sustinator al unei astfel de masuri, avand in vedere ca Romania are cel mai mare deficit de colectare a TVA din UE, de aproximativ 40% de mai multa vreme.

"Taxarea inversa nu a fost gandita ca masura de stimulare a mediului de afaceri, ci de combatere a fraudei. Este un efect faptul ca, indirect, ajuta si mediul de afaceri. Efectul imediat ar fi eliminarea completa a fraudei de tip "carusel", pentru ca aceasta se bazeaza pe tratamentul diferit intre achizitiile nationale si cele intracomunitare si permite unui intermediar sa colecteze tot TVA-ul de pe lant, sa cumpere fara TVA si sa revanda cu TVA. Aceasta este principala modalitate de frauda in Europa", sustine Biris.

Mai mult, in opinia lui Biris, in acest moment jumatate din forta de control a inspectiei fiscale lucreaza la solutionarea cererilor de rambursare, iar taxarea inversa ar elibera resurse in administratie pentru alte actiuni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus