top banner

CDR: Impozitul pe gospodarie va duce la introducerea de noi taxe

24 Mai 2017 | Autor: Conso

Impozitul pe gospodarii, introdus din 2018 in varianta anuntata recent de Guvern, va determina scaderi importante de venituri la buget. In aceste conditii, oamenii de afaceri se tem ca aceasta situatie va duce la majorari de taxe de la jumatatea anului viitor.
 
Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei spun ca au sistat discutiile pe acest subiect, pana cand Guvernul vine cu studiul de impact pe acest sistem.
 
“Anticiparea mea personala este ca 2018 va fi un an greu si eu cred ca 2018 va fi anul in care, daca se implementeaza acest sistem la jumatatea anului, apare o contrapondere undeva. Avem relaxare fiscala anul aceasta, dar nu cumva va fi o taxare excesiva peste doi ani?”, sustine  Angela Rosca, membru al organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) care face parte din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Cati bani pierde bugetul in 2018?
 
Estimarile oamenilor de afaceri referitoare la impactul asupra bugetului iau in calcul faptul ca impozitul pe venit incasat in 2016 a fost de 27 de miliarde de lei, adica circa 4% din PIB.
 
“Aici avem doua semne de intrebare: primul, legat de 2018 - prin eliminarea retinerii la sursa, practic bugetul de stat, ca flux de numerar, cei 27 de miliarde de lei nu vor mai fi incasati. O parte din ei, nu stim cat, posibil acesti 12,2 miliarde de lei (n.r.- din reducerea cotei unice de la 16% la 10%) nu vor mai fi incasati niciodata, nici macar in 2019”, a explicat Rosca.
 
La aceste costuri se adauga si cele de administrare a noului sistem, dar si problema consultantilor fiscali necesari, respectiv 35.000, potrivit estimarilor Guvernului, care ar urma sa fie platiti cu 10.000 de lei lunar.
Cat castiga acum un consultant fiscal?
 
Referitor la acest aspect, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Dan Manolescu, a declarant ca, din datele inregistrate la Camera, un consultant obtine, in medie, un venit brut lunar de circa 5.000 lei.
 
“Grosso modo am pus 5.000 de lei brut, calculat ca un raport intre cifra de afaceri raporta la CCF si numarul de consultanti activi. In realitate aceasta suma este o pacaleala, deoarece in mare parte cifra de afaceri raportata la CCF vine din partea firmelor de consultanta, nu din partea persoanelor fizice”, a spus Manolescu.
 
In aceste conditii, el sustine ca suma declarata ca venit pentru consultantii fiscali implicati in noul sistem, de 8.000-10.000 de lei pe luna, este nerealista.
 
La Camera Consultantiilor Fiscali sunt inregistrati 5.500 de consultati si aproximativ 460 de companii, iar aproximativ 4.100 sunt consultanti activi, dar multi dintre ei activeaza in companii si nu sunt disponibili pentru a oferi asistenta fiscala contribuabililor, mai spune Manolescu,
 
Pentru a rezolva problema, o solutie propusa de CCF pentru ca Ministerul Finantelor sa gaseasca consultantii fiscali necesari, ar fi crearea unei noi categorii, aceea de consilier fiscal, exclusiv pentru impozitul pe venit, pentru ca aria fiscala este una mult mai larga.
 
Totodata, Manolescu a declarant ca CCF va organiza, anul acesta, doua examene pentru cei care vor sa fie autorizati in profesia de consultant fiscal, in contextul cererii ridicate, dar sustine ca nu se va face rabat la exigentele solicitate pentru intrarea in aceasta profesie.
 
Alte probleme generate de noul sistem de impozitare identificate de membrii CDR se refera la capacitatea redusa a ANAF de a gestiona 7 milioane de gospodarii, in conditiile in care nici in prezent nu reuseste sa gestioneze eficient contribuabilii existenti.
 
De asemenea, ANAF va trebui sa aloce noului sistem resurse de personal semnificative, ceea ce ii va diminua forta de combatere a evaziunii fiscale, zona in care si acum are probleme.
 
In aceste conditii, reprezentantii CDR cer amanarea noului sistem si asteapta de la Ministerul Finantelor un studiu de impact.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul