CDR: Impozitul pe gospodarie va duce la introducerea de noi taxe

Impozitul pe gospodarii, introdus din 2018 in varianta anuntata recent de Guvern, va determina scaderi importante de venituri la buget. In aceste conditii, oamenii de afaceri se tem ca aceasta situatie va duce la majorari de taxe de la jumatatea anului viitor.
 
Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei spun ca au sistat discutiile pe acest subiect, pana cand Guvernul vine cu studiul de impact pe acest sistem.
 
“Anticiparea mea personala este ca 2018 va fi un an greu si eu cred ca 2018 va fi anul in care, daca se implementeaza acest sistem la jumatatea anului, apare o contrapondere undeva. Avem relaxare fiscala anul aceasta, dar nu cumva va fi o taxare excesiva peste doi ani?”, sustine  Angela Rosca, membru al organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) care face parte din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

Cati bani pierde bugetul in 2018?
 
Estimarile oamenilor de afaceri referitoare la impactul asupra bugetului iau in calcul faptul ca impozitul pe venit incasat in 2016 a fost de 27 de miliarde de lei, adica circa 4% din PIB.
 
“Aici avem doua semne de intrebare: primul, legat de 2018 - prin eliminarea retinerii la sursa, practic bugetul de stat, ca flux de numerar, cei 27 de miliarde de lei nu vor mai fi incasati. O parte din ei, nu stim cat, posibil acesti 12,2 miliarde de lei (n.r.- din reducerea cotei unice de la 16% la 10%) nu vor mai fi incasati niciodata, nici macar in 2019”, a explicat Rosca.
 
La aceste costuri se adauga si cele de administrare a noului sistem, dar si problema consultantilor fiscali necesari, respectiv 35.000, potrivit estimarilor Guvernului, care ar urma sa fie platiti cu 10.000 de lei lunar.

Cat castiga acum un consultant fiscal?
 
Referitor la acest aspect, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Dan Manolescu, a declarant ca, din datele inregistrate la Camera, un consultant obtine, in medie, un venit brut lunar de circa 5.000 lei.
 
“Grosso modo am pus 5.000 de lei brut, calculat ca un raport intre cifra de afaceri raporta la CCF si numarul de consultanti activi. In realitate aceasta suma este o pacaleala, deoarece in mare parte cifra de afaceri raportata la CCF vine din partea firmelor de consultanta, nu din partea persoanelor fizice”, a spus Manolescu.
 
In aceste conditii, el sustine ca suma declarata ca venit pentru consultantii fiscali implicati in noul sistem, de 8.000-10.000 de lei pe luna, este nerealista.
 
La Camera Consultantiilor Fiscali sunt inregistrati 5.500 de consultati si aproximativ 460 de companii, iar aproximativ 4.100 sunt consultanti activi, dar multi dintre ei activeaza in companii si nu sunt disponibili pentru a oferi asistenta fiscala contribuabililor, mai spune Manolescu,
 
Pentru a rezolva problema, o solutie propusa de CCF pentru ca Ministerul Finantelor sa gaseasca consultantii fiscali necesari, ar fi crearea unei noi categorii, aceea de consilier fiscal, exclusiv pentru impozitul pe venit, pentru ca aria fiscala este una mult mai larga.
 
Totodata, Manolescu a declarant ca CCF va organiza, anul acesta, doua examene pentru cei care vor sa fie autorizati in profesia de consultant fiscal, in contextul cererii ridicate, dar sustine ca nu se va face rabat la exigentele solicitate pentru intrarea in aceasta profesie.
 
Alte probleme generate de noul sistem de impozitare identificate de membrii CDR se refera la capacitatea redusa a ANAF de a gestiona 7 milioane de gospodarii, in conditiile in care nici in prezent nu reuseste sa gestioneze eficient contribuabilii existenti.
 
De asemenea, ANAF va trebui sa aloce noului sistem resurse de personal semnificative, ceea ce ii va diminua forta de combatere a evaziunii fiscale, zona in care si acum are probleme.
 
In aceste conditii, reprezentantii CDR cer amanarea noului sistem si asteapta de la Ministerul Finantelor un studiu de impact.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus