top banner

Care sunt cele mai pesimiste scenarii ale FMI privind economia romaneasca?

25 Octombrie 2012 | Autor: Conso

FMI a pus la punct o matrice de evaluare a riscurilor ce include 5 evenimente care ar putea avea un impact considerabil asupra evolutiei economiei romanesti si ar putea influenta considerabil scenariul de baza luat in calcul de Fond. Printre cele mai pesimiste consecinte se numara si o crestere a cursului cu 15%-20%.
Matricea de evaluare a riscurilor prezinta 5 evenimente sau situatii care, daca se materializeaza, ar putea influenta puternic prognozele puse la punct de FMI pentru Romania. Probabilitatea relativa a acestor riscuri reprezinta insa o evaluare subiectiva a echipei si reflecta opiniile si nivelul general de ingrijorare la momentul discutiilor cu autoritatile.
1.    Prima amenintata enumerata este opozitia publica sau politica fata de reforme. Probabilitatea luata in calcul este ridicata in conditiile in care se instaleaza o oboseala la reforma, dupa cum demonstreaza protestele de strada de la inceputul acestui an impotriva unui proiect de reforma a sanatatii si impotriva austeritatii.
In plus, actualul guvern este al treilea guvern din acest an iar in aceasta toamna sunt programate alegeri parlamentare.
Daca s-ar materializa acest risc, impactul ar fi mediu. Initiativele de reforme structurale ar fi lasate in asteptare, erodand astfel perspectivele de crestere, In plus, s-ar putea induce o pierdere de incredere din partea investitorilor si consumatorilor si o mai mare volatilitate a pietei, inclusiv presiuni pe cursul de schimb.
2.    Al doilea scenariu negativ are in centru absorbtia fondurilor UE sub asteptari, a carei probabilitate este de asemenea ridicata, in conditiile in care deja Romania este mult in urma obiectivului stabilit in acest domeniu.
Impactul asupra economiei ar fi unul mediu. Proiectiile de crestere se bazeaza masiv pe o revigorare a absorbtiei fondurilor iar daca acest lucru nu se intampla, cresterea ar fi mai mica pe termen mediu.
#banner-x1#
3.    Un risc important vine si din afara granitelor. Probabilitatea ca intensificarea crizei din zona euro sa se materializeze este medie dar impactul unui asemenea scenariu ar fi ridicat.
Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii din zona euro, Exporturile catre Germania, Italia si Franta reprezinta aproximativ 40% din totalul exporturilor si sitemul bancar este in mare parte detinut de banci din zona euro. Imprumuturile in valuta reprezinta aproximativ 60% din imprumuturile acordate de banci sectorului privat.
Judecand dupa experienta anilor 2008-2010, ar fi posibila o scadere de 5% a PIB-ului si o depreciere a cursului de schimb cu 15-20%, considera oficialii FMI. In acest caz ar putea fi necesare trageri din program.
4.    Un impact ridicat ar avea si accelerarea reducerii gradului de indatorare a bancilor straine (deleveraging).
Creditul ar scadea dramatic, tragand dupa sine investitiile si consumul, o posibila deteriorare a bilanturilor bancilor iar in situatie extrema, interventia bancii poate fi necesara daca deponentii isi pierd incredere in bancile individuale. Probabilitatea ca acest scenariu sa se materializeze este medie.
5.    Un alt risc, avand insa o probabilitate redusa, este secatuirea pietelor financiare.
Impactul ar fi mediu deoarece rezervele fiscale si valutare acopera cea mai mare parte a datoriei ce devine scadenta pe termen scurt. Cu toate acestea s-ar impune o oarecare inasprire a politicii fiscale si o finantare prin program.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul