top banner

BNR scade rata dobanzii la 5%

01 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, ca urmare a diminuarii presiunilor inflationiste. Nu este de asteptat ca decizia sa aiba un impact semnificativ asupra dobanzilor la credite si depozite.
In prima parte a acestui an, rata inflatiei s-a mentinut peste pragul de 5%, pe fondul majorarii preturilor volatile alimentare si a unor accize. Pe de alta pare, inflatia de baza – care exclude bunurile cu preturi volatile  - a ajuns la 2,66% in luna mai, fata de 3,25% in decembrie 2012.
Pe termen scurt, inflatia de baza isi va mentine trendul descendent, din cauza cererii slabe existente la nivelul economiei. Astfel, exista perspective favorabile ca dezinflatia sa continue, ceea ce permite o relaxare a politicii monetare.
Reducerea dobanzii de catre BNR era anticipata pe pietele financiare, daca avem in vedere ca indicele Robor se mentina inca din luna aprilie 2013 sub nivelul de 5%. In conditii normale, ratele Robor ar trebui sa se situeaza deasupra dobanzii BNR.
Astfel, decizia BNR nu vine decat sa adapteze dobanda-cheie la realitatile pietei. In consecinta, impactul deciziei BNR asupra dobanzilor la credite si depozite este de asteptat sa fie nesemnificativ, deoarece valorile actuale inglobeaza deja reducerea aplicata de banca centrala.
Intarzierea cu care banca centrala a modificat dobanda poate fi justificata prin dorinta BNR de a-si asigura un spatiu de manevra pentru protejarea cursului de schimb, in conditiile in care fluctuatiile valutare s-au amplificat in ultima perioada.
“Cursul de schimb a inregistrat fluctuatii mai ample din cauza volatilitatii sporite a apetitului pentru risc al investitorilor si a persistentei incertitudinilor privind evolutia activitatii economive la nivel european”, se arata in comunicatul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul