top banner

BNR scade rata dobanzii la 5%

01 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, ca urmare a diminuarii presiunilor inflationiste. Nu este de asteptat ca decizia sa aiba un impact semnificativ asupra dobanzilor la credite si depozite.
In prima parte a acestui an, rata inflatiei s-a mentinut peste pragul de 5%, pe fondul majorarii preturilor volatile alimentare si a unor accize. Pe de alta pare, inflatia de baza – care exclude bunurile cu preturi volatile  - a ajuns la 2,66% in luna mai, fata de 3,25% in decembrie 2012.
Pe termen scurt, inflatia de baza isi va mentine trendul descendent, din cauza cererii slabe existente la nivelul economiei. Astfel, exista perspective favorabile ca dezinflatia sa continue, ceea ce permite o relaxare a politicii monetare.
Reducerea dobanzii de catre BNR era anticipata pe pietele financiare, daca avem in vedere ca indicele Robor se mentina inca din luna aprilie 2013 sub nivelul de 5%. In conditii normale, ratele Robor ar trebui sa se situeaza deasupra dobanzii BNR.
Astfel, decizia BNR nu vine decat sa adapteze dobanda-cheie la realitatile pietei. In consecinta, impactul deciziei BNR asupra dobanzilor la credite si depozite este de asteptat sa fie nesemnificativ, deoarece valorile actuale inglobeaza deja reducerea aplicata de banca centrala.
Intarzierea cu care banca centrala a modificat dobanda poate fi justificata prin dorinta BNR de a-si asigura un spatiu de manevra pentru protejarea cursului de schimb, in conditiile in care fluctuatiile valutare s-au amplificat in ultima perioada.
“Cursul de schimb a inregistrat fluctuatii mai ample din cauza volatilitatii sporite a apetitului pentru risc al investitorilor si a persistentei incertitudinilor privind evolutia activitatii economive la nivel european”, se arata in comunicatul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul