top banner

BNR nu scade dobanda de teama efectelor induse de majorarea TVA

02 Noiembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua aferente majorarii cotei TVA din vara, alaturi de incertitudinea masurilor de consolidare fiscala, raman preocupante si obliga BNR sa isi mentina o conduita prudenta in politica monetara. Consiliul de Administratie al BNR a decis astazi mentinerea dobanzii cheie la 6,25%.
Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,77% in luna septembrie, fata de 7,58% in luna precedenta, pe fondul transmiterii efectului de runda intai a majorarii cotei TVA, dar si pe seama influentelor adverse resimtite pe pietele agroalimentare interne si internationale.
Pe de alta parte, eventualele efecte de runda a doua ale cresterii TVA, chiar daca au fost considerate modeste, se mentin pe lista de preocupari principale ale Bancii Centrale.
Consiliul de Administratie al BNR a reiterat faptul ca reintrarea inflatiei de o traiectore descendenta si reluarea cresterii economice pe baze sustenabile, depind in special de implementarea mix-ului de politici macroeconomice, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.
Toate aceste aspecte au fost asumate de guvern in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala.
 “Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale”, se precizeaza in comunicatul de presa transmis de BNR.
Tinta de inflatie pentru 2012 a fost pastrata la nivelul de 3%. Totoadata, s-a hotarat ca, incepand din 2013, banca centrala sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la 2,5%, urmand ca aceste tinte sa fie discutate cu guvernul.
Dobanda de politica monetara influenteaza costul creditului in lei
BNR a decis sa nu intervina asupra instrumentelor principale de ajustare pe piata monetara. In consecinta, dobanda de politica monetara se mentine la nivelul de 6,25%.
Acesta este un indicator important pentru persoanele care s-au imprumutat in lei. Rata dobanzii de politica monetara este costul la care bancile se imprumuta de la BNR, influentand decisiv ratele Robor, in functie de care sunt indexate dobanzile la creditele in lei.
Prin urmare, o eventuala scadere a dobanzii de politica monetara poate da imbold bancilor in a reduce dobanzile pentru clientii existenti si potentiali.
"Consideram ca Banca Centrala va urmari o relaxare a politicii monetare in prima jumatate din 2011, in conditiile in care presiunile inflationiste vor scadea iar mediul politic se va calma", considera analistii Erste Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul