BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

Banca centrala a operat 3 majorari de dobanda in acest an, pentru a tine sub control inflatia. La ultima sedinta de politica monetara, consiliul BNR a decis a mentina pentru moment dobanda cheie la 2,5%.

Preturi mari, dobanzi inalte

Presiunile inflationiste se mentin ridicate, ceea ce exclude orice posibila diminuare a dobanzilor in perioada urmatoare.

“Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10% (4,11% in luna aprilie), deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Inflatia este stimulata de noua taxa din sectorul telecomunicatiilor si de cresterea preturilor internationale la unele produse agroalimentare, dar si de cererea crescuta din economie si de majorarea costurilor salariile. Totodata, anticipatiile inflationiste s-au pozitionat pe o treapta usor mai inalta pe termen scurt.
#banner_x1#

Conducerea BNR semnaleaza ca exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor. 

Inflatia revine la tinta abia in 2020

 “Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deaspura intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Tinta de inflatie este intervalul 1,5-3,5%, iar prognozele bancii centrala arata ca inflatia va reveni in acest interval abia in primul trimestru al anului urmator, urmand a se mentine ulterior in apropierea nivelului superior al intervalului tinta pe tot parcursul lui 2020.

BNR ramane precauta, motiv pentru care continua sa mentina un control strict asupra lichiditatii pe piata monetara.

Prin urmare, nu sunt motive de relaxare a politicii monetare pe termen scurt, iar momentul in care dobanzile vor scadea este deocamdata departe. Dimpotriva, sunt sanse mai mari ca dobanzile in lei sa creasca daca presiunile inflationiste continua sa se accentueze.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus