top banner

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

05 Iulie 2019 | Autor: Marius Serban

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.
Banca centrala a operat 3 majorari de dobanda in acest an, pentru a tine sub control inflatia. La ultima sedinta de politica monetara, consiliul BNR a decis a mentina pentru moment dobanda cheie la 2,5%.

Preturi mari, dobanzi inalte

Presiunile inflationiste se mentin ridicate, ceea ce exclude orice posibila diminuare a dobanzilor in perioada urmatoare.

“Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10% (4,11% in luna aprilie), deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Inflatia este stimulata de noua taxa din sectorul telecomunicatiilor si de cresterea preturilor internationale la unele produse agroalimentare, dar si de cererea crescuta din economie si de majorarea costurilor salariile. Totodata, anticipatiile inflationiste s-au pozitionat pe o treapta usor mai inalta pe termen scurt.

Conducerea BNR semnaleaza ca exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor. 

Inflatia revine la tinta abia in 2020

 “Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deaspura intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Tinta de inflatie este intervalul 1,5-3,5%, iar prognozele bancii centrala arata ca inflatia va reveni in acest interval abia in primul trimestru al anului urmator, urmand a se mentine ulterior in apropierea nivelului superior al intervalului tinta pe tot parcursul lui 2020.

BNR ramane precauta, motiv pentru care continua sa mentina un control strict asupra lichiditatii pe piata monetara.

Prin urmare, nu sunt motive de relaxare a politicii monetare pe termen scurt, iar momentul in care dobanzile vor scadea este deocamdata departe. Dimpotriva, sunt sanse mai mari ca dobanzile in lei sa creasca daca presiunile inflationiste continua sa se accentueze.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul