BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

Banca centrala a operat 3 majorari de dobanda in acest an, pentru a tine sub control inflatia. La ultima sedinta de politica monetara, consiliul BNR a decis a mentina pentru moment dobanda cheie la 2,5%.

Preturi mari, dobanzi inalte

Presiunile inflationiste se mentin ridicate, ceea ce exclude orice posibila diminuare a dobanzilor in perioada urmatoare.

“Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10% (4,11% in luna aprilie), deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Inflatia este stimulata de noua taxa din sectorul telecomunicatiilor si de cresterea preturilor internationale la unele produse agroalimentare, dar si de cererea crescuta din economie si de majorarea costurilor salariile. Totodata, anticipatiile inflationiste s-au pozitionat pe o treapta usor mai inalta pe termen scurt.

Conducerea BNR semnaleaza ca exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor. 

Inflatia revine la tinta abia in 2020

 “Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deaspura intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Tinta de inflatie este intervalul 1,5-3,5%, iar prognozele bancii centrala arata ca inflatia va reveni in acest interval abia in primul trimestru al anului urmator, urmand a se mentine ulterior in apropierea nivelului superior al intervalului tinta pe tot parcursul lui 2020.

BNR ramane precauta, motiv pentru care continua sa mentina un control strict asupra lichiditatii pe piata monetara.

Prin urmare, nu sunt motive de relaxare a politicii monetare pe termen scurt, iar momentul in care dobanzile vor scadea este deocamdata departe. Dimpotriva, sunt sanse mai mari ca dobanzile in lei sa creasca daca presiunile inflationiste continua sa se accentueze.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?
La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.

21 Septembrie 2018 | Banii si economia

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.

10 Septembrie 2018 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus