BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

Banca centrala a operat 3 majorari de dobanda in acest an, pentru a tine sub control inflatia. La ultima sedinta de politica monetara, consiliul BNR a decis a mentina pentru moment dobanda cheie la 2,5%.

Preturi mari, dobanzi inalte

Presiunile inflationiste se mentin ridicate, ceea ce exclude orice posibila diminuare a dobanzilor in perioada urmatoare.

“Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10% (4,11% in luna aprilie), deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Inflatia este stimulata de noua taxa din sectorul telecomunicatiilor si de cresterea preturilor internationale la unele produse agroalimentare, dar si de cererea crescuta din economie si de majorarea costurilor salariile. Totodata, anticipatiile inflationiste s-au pozitionat pe o treapta usor mai inalta pe termen scurt.
#banner_x1#

Conducerea BNR semnaleaza ca exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor. 

Inflatia revine la tinta abia in 2020

 “Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deaspura intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Tinta de inflatie este intervalul 1,5-3,5%, iar prognozele bancii centrala arata ca inflatia va reveni in acest interval abia in primul trimestru al anului urmator, urmand a se mentine ulterior in apropierea nivelului superior al intervalului tinta pe tot parcursul lui 2020.

BNR ramane precauta, motiv pentru care continua sa mentina un control strict asupra lichiditatii pe piata monetara.

Prin urmare, nu sunt motive de relaxare a politicii monetare pe termen scurt, iar momentul in care dobanzile vor scadea este deocamdata departe. Dimpotriva, sunt sanse mai mari ca dobanzile in lei sa creasca daca presiunile inflationiste continua sa se accentueze.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus