top banner

BNR este gata sa ofere finantare mai ieftina bancilor, pentru reluarea creditarii

07 Februarie 2011 | Autor: Conso

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca banca centrala este dispusa sa flexibilizeze conditiile de finantare a sistemului bancar, in vederea reluarii procesului de creditare, in special in lei.
“Vom asigura la dobanda de politica monetara (n.r. 6,25%) accesul la lichiditate, inclusiv prin largirea gamei de active luate in garantie. Acesta este un mesaj pentru reluarea creditarii, atat pentru populatie, cat si pentru firme”, a precizat Isarescu.
Acesta a precizat insa ca bancile continua sa fie reticente iar in momentul de fata, cu toate ca exista un exces de lichiditate de 1-2 miliarde lei, el este concentrat in randul a 4-5 banci, din cele peste 40 din piata.
In prezent, bancile pot imprumuta de la BNR lei automat, la o dobanda de 10,25%, cu 4 puncte procentuale peste rata dobanzii de politica monetara. Pentru sumele depuse la BNR, se primeste o dobanda de 2,25%, cu 4 procente sub dobanda cheie.
“Suntem gata sa imprumutam bancile si la dobanda de politica monetara. La 10,25% dam lichiditate doar pentru ca o banca a venit si ne-a batut la usa”, a tinut sa mentioneze guvernatorul BNR.
Acesta a precizat ca, pentru a impulsiona bancile sa solicite bani de la BNR, a fost luata in discutie inclusiv restrangerea intervalului de +/- 4 procente fata de dobanda cheie, utilizat in prezent.
“Unele banci au exces de lichiditate, unele au cata lichiditate le trebuie. Dar excesul, fiind persistent de cateva luni, a dus dobanzile in jos”, a precizat Isarescu.
In ceea ce priveste insa incapacitatea sistemului de a se autoregla, mai precis inexistenta unor operatiuni intre bancile cu exces de lichiditate si cele cu deficit, aceasta este pusa pe seama unor diferente de sume si a atmosferei din piata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul