Banca Mondiala a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru Romania in 2013

Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, conform estimarilor Bancii Mondiale. Cifra este in scadere puternica fata de estimarea anterioara de 3%.


Si in urma cu un an Banca Mondiala si-a revizuit prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. De la o estimare de 3,7% pentru 2012, prognoza scazuse la 1,5%, pentru ca in final sa ajunga la  0,6%.

Pe de alt aparte, estimarea pentru Romania este inca optimista. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea regionala, ce include 11 state europene, va fi de 1,3% in 2013. Cea mai mare crestere este estimata pentru Estonia, de 3,2%, in timp ce pentru Sloveni se estimeaza o scadere economica de 1,6%.

Cifra avansata de Banca Mondiala pentru cresterea economica a Romaniei in 2013 se incadreaza oarecum in medie. De curand, Erste Bank a anuntat o estimare de 1,1% in timp ce premierul Victor Ponta a avansat un nivel de 1,8%.

“In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesaa implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea sevea a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat insa Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al raportului citat.

Intr-un mediu confruntat cu o activitate economica in curs de incetinire, pietele muncii au continuat sa se miste lent. Rata somajului inregistrata in aceste tari a continuat sa graviteze in jurul valorilor inregistrate in toiul crizei financiare din 2008, cu o rata a cresterii ritmului de angajare destul de lenta si cu rate ale somajului aflate in crestere pe termen lung.

Cresterea la nivelul creditelor ramane si ea la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie si ea la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11.

Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.

Zona UE11 constituie un grup de 10 tari membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, precum si Croatia, care va deveni in curand membra UE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus