Banca Mondiala a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru Romania in 2013

Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, conform estimarilor Bancii Mondiale. Cifra este in scadere puternica fata de estimarea anterioara de 3%.


Si in urma cu un an Banca Mondiala si-a revizuit prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. De la o estimare de 3,7% pentru 2012, prognoza scazuse la 1,5%, pentru ca in final sa ajunga la  0,6%.

Pe de alt aparte, estimarea pentru Romania este inca optimista. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea regionala, ce include 11 state europene, va fi de 1,3% in 2013. Cea mai mare crestere este estimata pentru Estonia, de 3,2%, in timp ce pentru Sloveni se estimeaza o scadere economica de 1,6%.

Cifra avansata de Banca Mondiala pentru cresterea economica a Romaniei in 2013 se incadreaza oarecum in medie. De curand, Erste Bank a anuntat o estimare de 1,1% in timp ce premierul Victor Ponta a avansat un nivel de 1,8%.

“In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesaa implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea sevea a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat insa Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al raportului citat.

Intr-un mediu confruntat cu o activitate economica in curs de incetinire, pietele muncii au continuat sa se miste lent. Rata somajului inregistrata in aceste tari a continuat sa graviteze in jurul valorilor inregistrate in toiul crizei financiare din 2008, cu o rata a cresterii ritmului de angajare destul de lenta si cu rate ale somajului aflate in crestere pe termen lung.

Cresterea la nivelul creditelor ramane si ea la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie si ea la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11.

Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.

Zona UE11 constituie un grup de 10 tari membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, precum si Croatia, care va deveni in curand membra UE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus