Banca Mondiala a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru Romania in 2013

Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, conform estimarilor Bancii Mondiale. Cifra este in scadere puternica fata de estimarea anterioara de 3%.


Si in urma cu un an Banca Mondiala si-a revizuit prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. De la o estimare de 3,7% pentru 2012, prognoza scazuse la 1,5%, pentru ca in final sa ajunga la  0,6%.

Pe de alt aparte, estimarea pentru Romania este inca optimista. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea regionala, ce include 11 state europene, va fi de 1,3% in 2013. Cea mai mare crestere este estimata pentru Estonia, de 3,2%, in timp ce pentru Sloveni se estimeaza o scadere economica de 1,6%.

Cifra avansata de Banca Mondiala pentru cresterea economica a Romaniei in 2013 se incadreaza oarecum in medie. De curand, Erste Bank a anuntat o estimare de 1,1% in timp ce premierul Victor Ponta a avansat un nivel de 1,8%.

“In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesaa implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea sevea a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat insa Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al raportului citat.

Intr-un mediu confruntat cu o activitate economica in curs de incetinire, pietele muncii au continuat sa se miste lent. Rata somajului inregistrata in aceste tari a continuat sa graviteze in jurul valorilor inregistrate in toiul crizei financiare din 2008, cu o rata a cresterii ritmului de angajare destul de lenta si cu rate ale somajului aflate in crestere pe termen lung.

Cresterea la nivelul creditelor ramane si ea la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie si ea la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11.

Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.

Zona UE11 constituie un grup de 10 tari membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, precum si Croatia, care va deveni in curand membra UE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus