Banca Mondiala a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru Romania in 2013

Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, conform estimarilor Bancii Mondiale. Cifra este in scadere puternica fata de estimarea anterioara de 3%.


Si in urma cu un an Banca Mondiala si-a revizuit prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. De la o estimare de 3,7% pentru 2012, prognoza scazuse la 1,5%, pentru ca in final sa ajunga la  0,6%.

Pe de alt aparte, estimarea pentru Romania este inca optimista. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea regionala, ce include 11 state europene, va fi de 1,3% in 2013. Cea mai mare crestere este estimata pentru Estonia, de 3,2%, in timp ce pentru Sloveni se estimeaza o scadere economica de 1,6%.

Cifra avansata de Banca Mondiala pentru cresterea economica a Romaniei in 2013 se incadreaza oarecum in medie. De curand, Erste Bank a anuntat o estimare de 1,1% in timp ce premierul Victor Ponta a avansat un nivel de 1,8%.

“In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesaa implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea sevea a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat insa Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al raportului citat.

Intr-un mediu confruntat cu o activitate economica in curs de incetinire, pietele muncii au continuat sa se miste lent. Rata somajului inregistrata in aceste tari a continuat sa graviteze in jurul valorilor inregistrate in toiul crizei financiare din 2008, cu o rata a cresterii ritmului de angajare destul de lenta si cu rate ale somajului aflate in crestere pe termen lung.

Cresterea la nivelul creditelor ramane si ea la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie si ea la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11.

Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.

Zona UE11 constituie un grup de 10 tari membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, precum si Croatia, care va deveni in curand membra UE.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus