top banner

Banca Mondiala a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru Romania in 2013

17 Ianuarie 2013 | Autor: Conso

Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, conform estimarilor Bancii Mondiale. Cifra este in scadere puternica fata de estimarea anterioara de 3%.
Si in urma cu un an Banca Mondiala si-a revizuit prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. De la o estimare de 3,7% pentru 2012, prognoza scazuse la 1,5%, pentru ca in final sa ajunga la  0,6%.
Pe de alt aparte, estimarea pentru Romania este inca optimista. Conform unui raport al Bancii Mondiale, cresterea regionala, ce include 11 state europene, va fi de 1,3% in 2013. Cea mai mare crestere este estimata pentru Estonia, de 3,2%, in timp ce pentru Sloveni se estimeaza o scadere economica de 1,6%.
Cifra avansata de Banca Mondiala pentru cresterea economica a Romaniei in 2013 se incadreaza oarecum in medie. De curand, Erste Bank a anuntat o estimare de 1,1% in timp ce premierul Victor Ponta a avansat un nivel de 1,8%.
“In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesaa implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea sevea a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat insa Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al raportului citat.
Intr-un mediu confruntat cu o activitate economica in curs de incetinire, pietele muncii au continuat sa se miste lent. Rata somajului inregistrata in aceste tari a continuat sa graviteze in jurul valorilor inregistrate in toiul crizei financiare din 2008, cu o rata a cresterii ritmului de angajare destul de lenta si cu rate ale somajului aflate in crestere pe termen lung.
Cresterea la nivelul creditelor ramane si ea la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie si ea la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11.
Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.
Zona UE11 constituie un grup de 10 tari membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, precum si Croatia, care va deveni in curand membra UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul