top banner

Avem nevoie de 10 ani pentru un mediu pro-business

13 Mai 2015 | Autor: Conso

Accesul la finantare este considerat dificil de 82% dintre antreprenorii romani, insa mai mult de jumatate dintre acestia (55%) cred ca in maximum 10 ani Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri.
Conform unui studiu EY, 62% dintre antreprenori considera ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014 a studiului.
In acelasi timp, 50% spun ca aspectele de natura fiscala reprezinta cel mai mare obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania, iar 65% dintre antreprenori cred ca esecul in afaceri este penalizat de catre societate.
Astfel, studiul semnaleaza ca 34% dintre antreprenorii romani care au raspuns chestionarului EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015" se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor intr-un orizont mediu de timp (5-10 ani), in timp ce 21% dintre ei se asteapta ca acest lucru sa se intample intr-un orizont scurt de timp (3-5 ani). Daca 55% dintre antreprenori indica un orizont de maxim 10 ani, 19% dintre ei sunt mult mai pesimisti, indicand un termen de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu pro-business.
Educatia si cultura antreprenoriala
La fel ca in editia anterioara a studiului, dintre cei 5 piloni care sprijina dezvoltarea antreprenoriatului, educatia si formarea antreprenoriala reprezinta singurul factor perceput de majoritatea antreprenorilor ca avand o evolutie pozitiva: 62% dintre antreprenori considera ca acest factor s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014.
Pe de alta parte, 42% dintre respondenti au indicat o imbunatatire a culturii antreprenoriale, 37% cred ca ajutorul oferit de organizatiile specializate in dezvoltarea antreprenoriatului a cunoscut o evolutie pozitiva, iar 30% ca accesul la finantare s-a imbunatatit. Doar 20% dintre respondenti considera ca reglementarea si fiscalizarea au cunoscut o evolutie pozitiva in 2014.
In viziunea antreprenorilor romani, top 5 masuri guvernamentale care ar sustine dezvoltarea afacerilor pe termen scurt sunt: reducerea poverii fiscale si acordarea de facilitati fiscale (45%), reducerea birocratiei si simplificarea legislatiei, in special a Codului fiscal (15%), oferirea de garantii de stat pentru credite, mai ales pentru start-up-uri (8%), imbunatatirea colaborarii si comunicarii intre mediul public si cel privat (7%) si stabilitatea mediului fiscal (5%).
Esecul in afaceri este penalizat
Studiul mai subliniaza ca frica de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului. 65% dintre antreprenori considera ca esecul in afaceri este penalizat de societatea romaneasca, fiind perceput ca o bariera pentru viitoarele proiecte de afaceri (37%), o nereusita in cariera (17%) sau indica lipsa abilitatilor necesare pentru a fi antreprenor (11%). Doar pentru 29% dintre antreprenori esecul in afaceri este un prilej de invatare.
Studiul EY Romania privind perceptia antreprenorilor asupra mediului antreprenorial local are la baza raspunsurile la un chestionar online a 369 de antreprenori, analiza unor indicatori economici si sociali cantitativi, concluziile unor mese rotunde organizate cu antreprenorii si analiza a peste 100 de bune practici si initiative guvernamentale din tarile G20 si Romania. Dintre respondentii la chestionar, 49% au afaceri de sub 1 milion euro, 31% afaceri intre 1-5 milioane euro, 10% intre 5-15 milioane euro, iar 10% venituri de peste 15 milioane euro. Cei mai multi respondenti provin din Bucuresti (39%) si judetele Cluj (8%), Brasov (7%) si Timis (7%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul