Aplicatia pentru inregistrarea in scop de TVA face victime

Numarul firmelor inregistrate in scop de TVA in perioada februarie – aprilie 2015 a fost la jumatate fata de in aceeasi perioada a anului trecut. Firmele care au solicitat cod de TVA in aceasta perioada au fost verificate prin intermediul aplicatiei informatice nou implementate in acest scop.

Astfel, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, numarul de firme inregistrate a fost de 10.061, ceea ce reprezinta o diminuare cu circa 55%, reiese dintr-un comunicat al ANAF.

In acelasi timp, 2.515 agenti economici nu au indeplinit criteriile aplicatiei informatice si au fost exclusi din sistem, fie automat, fie in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Verificare are loc  dupa ce aplicatia informatica plaseaza o firma in categoria de risc mediu.

Din cele peste 2.500 de companii respinse, 2.111 sunt nou infiintate.

Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare.

Pe de alta parte, 1.063 de agenti economici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF.

”Informatiile din bazele de date ale aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare incepand cu luna februarie 2015) confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat”, precizeaza ANAF.

Fiscul analizeaza solicitarea unei companii de inregistrare in scop de TVA in functie de mai multe criterii. Printre cele mai importante criterii duc la refuzul inregistrarii in scop de TVA se numara detinerea, in prezent sau in trecut, de catre administratorul firmei a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara la registrul comertului; lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social.

”Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, in unele cazuri, indeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu”, explica ANAF in comunicatul citat.

In urma analizei, solicitantul poate fi plasat in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus