top banner

Aplicatia pentru inregistrarea in scop de TVA face victime

29 Mai 2015 | Autor: Conso

Numarul firmelor inregistrate in scop de TVA in perioada februarie – aprilie 2015 a fost la jumatate fata de in aceeasi perioada a anului trecut. Firmele care au solicitat cod de TVA in aceasta perioada au fost verificate prin intermediul aplicatiei informatice nou implementate in acest scop.
Astfel, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, numarul de firme inregistrate a fost de 10.061, ceea ce reprezinta o diminuare cu circa 55%, reiese dintr-un comunicat al ANAF.
In acelasi timp, 2.515 agenti economici nu au indeplinit criteriile aplicatiei informatice si au fost exclusi din sistem, fie automat, fie in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Verificare are loc  dupa ce aplicatia informatica plaseaza o firma in categoria de risc mediu.
Din cele peste 2.500 de companii respinse, 2.111 sunt nou infiintate.
Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare.
Pe de alta parte, 1.063 de agenti economici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF.
”Informatiile din bazele de date ale aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare incepand cu luna februarie 2015) confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat”, precizeaza ANAF.
Fiscul analizeaza solicitarea unei companii de inregistrare in scop de TVA in functie de mai multe criterii. Printre cele mai importante criterii duc la refuzul inregistrarii in scop de TVA se numara detinerea, in prezent sau in trecut, de catre administratorul firmei a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara la registrul comertului; lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social.
”Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, in unele cazuri, indeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu”, explica ANAF in comunicatul citat.
In urma analizei, solicitantul poate fi plasat in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia
Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila.

16 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia
Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Cat de bine educati financiar-digital suntem?

Educatia financiara digitala a fost una dintre temele unui sondaj OECD/INFE privind alfabetizarea financiara publicat in acest an si la care a participat si Romania, iar rezultatele sunt interesante.

20 Dec 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul