top banner

Aerofagia salveaza Romania!

24 Februarie 2012 | Autor: George Vulcanescu

In lipsa unor repere certe legate de viitor, populatiei i se serveste permanent aceeasi jumatate plina a paharului, ignorându-se faptul ca intre buza paharului si continut este si mult aer. In comentariile pozitive referitoare la performanta economica din 2011, minciuna prin omisiune intretine, degeaba, optimismul. Anuntata crestere cu 2,5% a PIB in 2011, comparativ cu anul 2010, nu face decât sa mai bage ceva aer in paharul celor dispusi sa inghita asemenea vesti pe nerasuflate.
Se poate spune ca cine a fost mintit o data va accepta sa fie mintit si a doua oara. Asa ca, pentru cine care a ingerat cu usurinta stirile despre inflatia record, de sub 3%, cele referitoare la avansul PIB sunt doar o confirmare a corectei administrari a economiei.
Nu stiu cui mai tin de cald sau de foame aceste cifre, dar trebuie explicat si de ce nu au legatura cu realitatea perceptibila la nivelul buzunarului majoritatii romanilor.
Backgroundul datelor macro cuprinde alte cifre. Acestea sunt precum suruburile unei schele. Nu se vad de grinzile impresionante, dar sunt primele verificate in cazul prabusirii constructiei. In cazul cresterii economice, cifra care pune sub semnul intrebarii optimismul exagerat se refera la scaderea cu 0,2% a PIB in ultimul trimestru, comparativ cu precedentul.
Pericolul cu acest "surubel" nu este legat atat de ceea ce se va intampla in primul trimestru din 2012, din cauza pagubelor produse de caderile abundente de zapada. Pe de o parte pentru ca, se stie, teoria recesiunii tehnice este "inventia" unui consilier istet al unui presedinte american din anii 60 care si-a scos din belea seful acuzat ca ar duce tara de rapa.
Pe de alta parte, pentru ca, pierderile generate de dificultatile de aprovizionare si transport, sunt temporare si vor fi recuperate. Deci trimestrul al doilea din acest an va fi pe crestere, ceea ce inseamna, teoretic, ca vom fi iesit, iar, din recesiune. Doar are nevoie si Guvernul Ungureanu de stiri pozitive!
Si atunci unde este problema? Problema este la nivelul consumului. Dupa un an considerat bun, in contextul crizei mondiale, consumul din ultimul trimestru scade. Intr-o economie insanatosita, cresterea economica din anul 2011 ar fi trebuit sa impulsioneze consumul, care la randul lui, ar fi scos pe plus ultimul trimestru. Dar acest lucru nu s-a intamplat, desi am avut un an exceptional in privinta exporturilor si a productiei agricole.
Exporturile raman insa scazute, iar o productie agricola cu pondere mare in PIB au doar tarile cu niveluri reduse ale PIB pe cap de locuitor. Prea multa paine prosteste! Ideea ca, singure, exporturile sunt solutia nu este intru totul adevarata. Germania este cel mai mare exportator european si al doilea din lume, valoarea vanzarilor externe dintr-o luna apropiindu-se de PIB-ul anual al Romaniei.
Asta in conditiile in care pe relatia import-export cu Romania, nemtii sunt pe minus!! Asta nu inseamna mai mult decat ca noi exportam ieftin si unde nu trebuie. Desi, alt aparent paradox, nivelul exporturilor germane este doar cu putin peste cel al Romaniei, ca procent din PIB. Nemtii vand, insa, bine acolo unde altii nu reusesc sa se impuna si, in special, in afara Europei. Doar 20% din exporturile Germaniei sunt in Euroland.
In acest timp, Romania se bate sa cucereasca o piata suprasaturata de oferte de bunuri si servicii, la concurenta, deopotriva, cu tarile avansate si cele in curs de dezvoltare. Astfel, romanii contribuie la mentinerea unei inflatii scazute in zona euro. De parca nu ar fi fost suficient exportul de resurse financiare (din subventii de la buget), energetice (din pretul curentului electric si al gazelor) si al fortei de munca prost platite!
Si astfel ajungem si la adevarul nespus despre inflatie. Este real: in 2011, inflatia anuala a atins un nivel minim record . Mai mica si decat, de exemplu, cea din trufasa Mare Britanie. Dar oficialii BNR se feresc sa aminteasca doua lucruri. Unu: cu o inflatie medie lunara de peste 5,5 %, Romania este "fruntasa" in Europa.
Doi: presiunea scazuta asupra preturilor a fost mentinuta de o cerere scazuta (indiferent ca vorbim de consumartori individuali sau companii) si de preturile administrate (lucru tot mai greu de realizat in viitor).
Asadar, care sunt motivele de bucurie, altele decat ale BNR, care si-a vazut tinta de inflatie lovita, ca in bancul cu Irinel Columbeanu caruia doctorul ii da o explicatie despre cum ar fi putut sa ramana insarcinata tanara Monica: "Crezi ca un vanator, cat de iscusit, cu o arma ruginita si indoita ar fi putut nimeri o rata salbatica in zbor"? "Nu, raspunde omul de afaceri. Altii i-au impuscat-o ". "Asa zic si eu", conchide doctorul cu subinteles.
Tot invocand jumatatea plina a paharului, unii vor fi si ajuns sa creada ca "Aerofagia salveaza Romania"!
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia
Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern ce limiteaza preturile la energia electrica si gazele naturale in intervalul aprilie 2022-martie 2023, comparatoarele ANRE afiseaza inca preturile mari pre-OUG in multe cazuri.

05 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul