top banner

Declaratia de venit trebuie depusa pana pe 25 mai

19 Mai 2016 | Autor: Conso

Persoanele fizice care au realizat, in 2015, venituri in tara, altele decat cele de natura salariala sunt obligate sa depuna la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania. Termenul limita pentru depunere este 25 mai 2016.
Cei care sunt obligati, dar nu depun formularul pana la data limita, vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.
Teoretic, formularul poate fi completat si online, prin accesarea „Serviciului Privat Virtual”, insa doar cei care detin un certificat digital pot beneficia de aceasta facilitate. De asemenea, formularul completat pe hartie poate fi trimis prin posta, sau depus direct la registratura administratiei fiscale in a carei raza teritoriala se afla domiciliul contribuabilului.
Cine este obligat sa completeze formularul
Potrivit ANAF, trebuie sa completeze aceasta declaratie persoanele fizice care realizeaza in Romania, individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate, jocuri de noroc.
”Declaratia 200 se depune si de catre persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care obtin venituri din activitati independente din Romania si opteaza pentru regularizarea impozitului in Romania, incepand cu 1 iunie 2015”, se mai arata in comunicatul ANAF.
Veniturile exceptate de la mentionarea in Declaratia 200
Pe de alta parte, sunt exceptate de la obligatia mentionarii in Declaratia 200 veniturile nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii, veniturile cu impunere finala obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent (cu anumite exceptii), veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, veniturile din arendarea bunurilor agricole, veniturile din cedarea folosintei bunurilor (in anumite cazuri), veniturile sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, veniturile din investitii (cu anumite exceptii), veniturile din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala, veniturile din pensii, veniturile din activitati agricole a caror impunere este finala, veniturile din transferul proprietatilor imobiliare si veniturile din alte surse.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul